Οι βασικές λειτουργίες είναι κοινές σε όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες του αντικειμένου δραστηριότητας κάθε επιχείρησης επιβάλλουν είτε την ανάπτυξη ξεχωριστών λειτουργιών είτε την προσαρμογή άλλων. Αυτό ισχύει και για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις εν γένει.
Ειδικότερα, για μια ναυτιλιακή επιχείρηση διακρίνουμε τις ακόλουθες ομάδες λειτουργιών και τα συστήματα υποστηρικτικών πόρων και ελέγχου της:
- Λειτουργίες σχετικές με την ανάπτυξη της υπηρεσίας: Η υπηρεσία που προσφέρει η ναυτιλιακή επιχείρηση είναι η θαλάσσια μεταφορά με τα πλοία της. Κατά συνέπεια, μια λειτουργία που σχετίζεται με την ανάπτυξη της υπηρεσίας είναι η διαδικασία επιλογής και απόκτησης πλοίου. Ο τύπος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλοίου θα καθορίσουν τις ναυλαγορές στις οποίες θα συμμετέχει και την υπηρεσία που θα προσφέρει.
- Λειτουργίες σχετικές με τη δημιουργία και τη διαχείριση της ζήτησης: Αυτές οι λειτουργίες σχετίζονται με τη δημιουργία της ζήτησης για τις θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες της επιχείρησης, δηλαδή ουσιαστικά με την αναζήτηση και την εξασφάλιση απασχόλησης για τα πλοία επιχείρησης. Παράλληλα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων επικοινωνίας με τους δυνητικούς πελάτες της και συνολικά με τους stakeholders της επιχείρησης.
- Λειτουργίες σχετικές με την ικανοποίηση της ζήτησης: Όταν θα έχει πια εξασφαλιστεί η ναύλωση των πλοίων, η επιχείρηση θα πρέπει να διασφαλίσει την προσφορά των θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών στους πελάτες-ναυλωτές στον κατάλληλο χρόνο, με την απαιτούμενη από αυτούς ποιότητα και με ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.
- Τα συστήματα πόρων χωρίζονται στα υποστηρικτικά και στα συστήματα ελέγχου: Τα υποστηρικτικά συστήματα περιλαμβάνουν τη χρηματοοικονομική διαχείριση και το λογιστήριο, τη διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνιών, και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στα πλοία και στα γραφεία της επιχείρησης. Ωστόσο, τα συστήματα ελέγχου δεν αφορούν συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά δραστηριότητες που διαχέονται σε όλες τις άλλες λειτουργίες και έχουν στόχο τον έλεγχο της κατανομής και της αποτελεσματικής και αποδοτικής αξιοποίησης των παραγωγικών πόρων.
Η παραπάνω συνοπτική ανάλυση αποτελεί ένα πλαίσιο των λειτουργιών μιας ναυτιλιακής εταιρείας, το οποίο επιτρέπει επεκτάσεις και προσαρμογές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ναυτιλιακής επιχείρησης.
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 126.Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ