Port State Control MoUs: Η πυρασφάλεια στο επίκεντρο της Καμπάνιας Επιθεωρήσεων

0

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των πλοίων από τους επιθεωρητές των κρατών λιμένα μέσα στο τελευταίο έτος (από τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς και μέχρι τον Ιούλιο της τρέχουσας), πραγματοποιούνται από τα Μνημόνια Συνεργασίας των κρατών λιμένων (Port State Control MoUs), Επικεντρωμένη Καμπάνια Επιθεωρήσεων (Concentrated Inspection Campaigns – CIC) στα πλοία σε ένα συγκεκριμένο τομέα που παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις τη χρονιά που πέρασε και ο οποίος αφορά άμεσα την ασφάλεια του πλοίου.

Αναλυτικότερα για το 2023 οι παρατηρήσεις που κατεγράφησαν από τις επιθεωρήσεις των κρατών λιμένα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρατηρήσεις σχετικά με την πυρασφάλεια από το Paris MoU

Παρατηρήσεις σχετικά με την πυρασφάλεια από το Paris MoU

Από το γράφημα φαίνεται καθαρά ότι οι περισσότερες παρατηρήσεις αφορούσαν την πυρασφάλεια και στις περισσότερες περιπτώσεις  σήμαιναν και την κράτηση του πλοίου. Για το λόγο αυτό η φετινή καμπάνια των επιθεωρήσεων θα εστιάσει στην πυρασφάλεια. Η διάρκεια της καμπάνιας θα διαρκέσει από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτος δηλαδή συνολικής διάρκειας 3 μηνών.  Τι σημαίνει όμως αυτό για τα πλοία;

Σύμφωνα με την συμφωνία των δύο μνημονίων (Paris & Tokyo MoUs) για τη διενέργεια της καμπάνιας οι επιθεωρητές κατά τη διεξαγωγή της επιθεώρησης ρουτίνας θα έχουν μαζί τους ένα συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικές με την πυρασφάλεια του πλοίου και θα ελέγχουν την συμμόρφωση του πλοίου σύμφωνα με τις διατάξεις των συμβάσεων (SOLAS) και των κωδίκων (FSS CODE) για την πυρασφάλεια.