Οι φερέλπιδες αξιωματικοί ΕΝ στη συνάντηση- θεσμό της Isalos.net στο Ίδρυμα Ευγενίδου

0

Η Isalos.net διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά, την καθιερωμένη ημερίδα- συνάντηση σπουδαστών των Ναυτικών Ακαδημιών της χώρας με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή αλλά και το ενδιαφέρον των νέων σπουδαστών να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η 26η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» διοργανώθηκε το Σάββατο, 1 Aπριλίου 2023, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Παλαιό Φάληρο.

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την ενεργό συμμετοχή 550 και πλέον σπουδαστών από τις ΑΕΝ Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κύμης, Σύρου, Ύδρας, Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Warsash Maritime Academy) καθώς και τη συμμετοχή 103 εταιρειών και οργανισμών, 36 εκ των οποίων είχαν παρουσία με ειδικά περίπτερα.

IMG_9435d

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία», η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, αλλά και των διοικήσεων και διευθύνσεων των συμμετεχουσών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, περιλάμβανε 4 επιμέρους θεματικά πάνελ σε 2 συνολικά αίθουσες, όπου 22 συμμετέχοντες εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με την προσαρμογή των δοκίμων κατά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ήδη πλοίων, τη ζωή στο πλοίο και τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας και του μηχανοστασίου, τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον, καθώς και την υγεία και ασφάλεια εν πλω. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, τόσο στους ομιλητές -κατά τη διάρκεια των πάνελ- όσο και στα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Εναρκτήριο χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα, Δρ. Λεωνίδας- Δημητριάδης Ευγενίδης. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέφερε πως «είναι πάντα ξεχωριστή χαρά για εμάς η φιλοξενία της εκδήλωσης Επιλέγω Ναυτιλία και του διαλόγου μεταξύ φοιτητών και ναυτιλιακών εταιρειών» ενώ προσέθεσε ότι «για εμάς είναι πολύ σημαντικό ο διάλογος να ξεκινήσει δυναμικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες χωρίς φόβο, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία και εξοικείωση. Στην ναυτιλία, συνέχισε, πρέπει οι ναυτικοί να έχουν το θάρρος της γνώμης και το σεβασμό, και για τους σπουδαστές που ήδη επέλεξαν ναυτιλία το να ακολουθήσετε ένα επάγγελμα καρδιάς είναι μία σχέση ζωής, ένα διαβατήριο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει η καριέρα ενός ναυτικού να ξεκινήσει και να τελειώσει πάνω σε ένα πλοίο. Στην ναυτιλία υπάρχουν πολλά μονοπάτια που ανοίγονται αρκεί να υλοποιηθούν δύο προϋποθέσεις: η δέσμευση για εργασία και η συνεχής εκπαίδευση. Είμαστε στην εποχή των δεξιοτήτων, οι οποίες όμως χρειάζονται μαζί «σκληρές» γνώσεις και μία νοοτροπία δια βίου μάθησης» κατέληξε.

IMG_9967

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, τ. πρύτανης του ΕΜΠ & Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ο Διοικητής του Ιδρύματος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο. «Η ελληνική ναυτιλία πρωταγωνιστεί και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και τώρα σε δύσκολους καιρούς δίνει πάνω από 7% άμεσα και έμμεσα στο ΑΕΠ της χώρας δημιουργώντας πάνω από 160.000 θέσεις στην ελληνική οικονομία. Για να έχει βέβαια αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει στελέχη τόσο με τις απαιτούμενες γνώσεις του σήμερα να μπορούν να αφομοιώνουν και να υλοποιούν με επιτυχία όλα τα νέα που έρχονται. Άρα χρειάζεται ένα σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης το οποίο να δημιουργεί ανταγωνιστικά στελέχη τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο» επεσήμανε.

Τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ καλωσόρισε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο καπτ. Στυλιανός Πετρόνιος, Μέλος Δ.Σ., ΠΕΠΕΝ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους πρωτοετείς σπουδαστές, εκ μέρους του προέδρου της ΠΕΠΕΝ και γ.γ. της ΠΝΟ καπτ. Εμμανούηλ Τσικαλάκη.

Τα πάνελ των σχολών Πλοιάρχων

IMG_9948d

Το πρώτο μπάρκο σε Φορτηγά Πλοία και Containerships

  • καπτ. Λυδία Αργυροπούλου, Πλοίαρχος Α’, Neda Maritime Agency
  • κ. Αγαπητός Διακογιάννης, Co-founder and CEO, Seafair
  • καπτ. Γιώργος Μπέρκης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Diana Shipping Services S.A.
  • καπτ. Αντώνης Παπαστεφανάτος, Πλοίαρχος Α’, Maran Dry / Angelicoussis Group
  • καπτ. Μιχάλης Μπιλαλάκος, Nexus
  • καπτ. Νικόλαος Πολυμέρης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Danaos Shipping Co. Ltd.
  • καπτ. Ξενοφών Φραδέλλος, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.nt Inc.

Το πρώτο μπάρκο σε Δεξαμενόπλοια & LNG carriers

IMG_9413

  • καπτ. Αθανάσιος Αρκομάνης, Πλοίαρχος Α’, Pantheon Tankers Management Ltd.
  • κ. Κώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims), NorthStandard
  • καπτ. Γεώργιος Σεφέρης, Πλοίαρχος Α’, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.
  • καπτ. Γεώργιος Τσιάρας, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Alpha Gas S.A.
  • καπτ. Βασίλης Τσιαμπάλης, Πλοίαρχος Α’, Nereus Shipping S.A.

Τα πάνελ συντόνισε ο καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Τα πάνελ των σχολών Μηχανικών

IMG_9941

Η πρώτη επαφή με το Μηχανοστάσιο Δεξαμενόπλοιων για Δόκιμους Μηχανικούς Ε.Ν.

  • κ. Χρήστος Βειόπουλος, Μηχανικός Α’, Carras Hellas S.A.
  • κ. Νικόλαος Καλλίνικος, Μηχανικός Α’, Kyklades Maritime Corp.
  • κ. Μιχάλης Μαργέτης, Μηχανικός Α’, Charterwell
  • καπτ. Γιώργος Τσουρής, Chief Operating Officer, Palau International Ship Registry

IMG_9398

Υγεία & Ασφάλεια εν πλω για έναν δόκιμο Αξιωματικό Μηχανής

  • κ. Νίκος Καλαϊτζόπουλος, Μηχανικός Α’, Maran Dry / Angelicoussis Group
  • κ. Θεόφιλος Κουρούνης, Business Development Manager, Vanos S.A.
  • καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager, IRI / The Marshall Islands Registry
  • κ. Αντώνιος Παναγιωτάκης, Μηχανικός Α’, Polembros Shipping
  • καπτ. Μιχάλης Μπιλαλάκος, Nexus

Στιγμιότυπα από την ημερίδα που παρακολούθησαν οι σπουδαστές των ΑΕΝ:

Στιγμιότυπα από τις ομαδικές φωτογραφίσεις των ΑΕΝ:

Στιγμιότυπα από τα Desks των συμμετεχουσών εταιρειών:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και υποστήριξη:

Copy of Isalos.net Newsletter (1)