Lloyd’s List: Βραβείο «Πλοίο της Χρονιάς»

0

Στην εκδήλωση των Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων της Lloyd’s List, η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, απονεμήθηκαν συνολικά 18 βραβεία σε κατηγορίες επιτευγμάτων στον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα.

Το βραβείο Πλοίο της Χρονιάς απονεμήθηκε στο “Excelerate Sequoia”, το πρώτο πλοίο FSRU (Floating Storage Regasification Unit), ελληνικής ιδιοκτησίας της Maran Gas Maritime.

Η ναυπήγηση του πλοίου πραγματοποιήθηκε στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) και παραδόθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία στις 10 Ιουνίου, 2020.

Το όνομα του πλοίου είναι εμπνευσμένο από την αμερικανική εταιρεία Excelerate Energy, με την οποία η Maran Gas Maritime έχει υπογράφει συμφωνία ναύλωσης διάρκειας πέντε ετών για το συγκεκριμένο πλοίο.

Πέρα από τις δυνατότητες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, η προηγμένη σχεδίαση του FSRU επιτρέπει την λειτουργία του και ως ανταγωνιστικό LNG carrier, δηλαδή αποκλειστικά την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχοντας αυξημένη για τα δεδομένα των FSRU ταχύτητα και μειωμένο χρόνο εκφόρτωσης καθώς και μειωμένο boil-off rate.

13a.Ship - Trophy presentation

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν κατά την διάρκεια της βράβευσης, οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του πλοίου, τις οποίες επίβλεψε ο νορβηγικός Νηογνώμονας DNG-GL, εξασφαλίζουν τα ύψιστα επίπεδα ασφάλειας κατά την λειτουργία του. Επιπρόσθετα οι καινοτομίες στη σχεδίασή του θα επιτρέψουν την υλοποίηση πλήθους διαδικασιών συντήρησης και επισκευής on-site και ως ακολούθως, θα ευνοηθεί η αδιάκοπη λειτουργία του πλοίου, σαν FSRU, έως και δέκα συνεχόμενα έτη.

Το πλοίο Excelerate Sequoia, μήκους 294.5 μ. και πλάτους 46.4 μ., είναι εξοπλισμένο με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες 11,485kW έκαστος και τέσσερις ηλεκτρομηχανές συνολικής ισχύος 29,250kW (DFDE), ενώ η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται στα 173,611.3 κ. μ. Σαν FSRU, μπορεί να επαναεροποιήσει έως 750 mmscfd (million standard cubic feet per day) φυσικού αερίου ή περίπου 1,500 κ. μ. την ώρα υγροποιημένου LNG, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες 250,000 ατόμων στην Ελλάδα για μία ημέρα.

Δείτε επίσης:

Oι ναυτιλιακές προσωπικότητες της Χρονιάς

Tα τεχνολογικά βραβεία της Χρονιάς

Oι ναυτιλιακές εταιρείες που διακρίθηκαν