Προς το πρώτο πλοίο μεταφοράς συμπιεσμένου υδρογόνου

0

Πλώρη προς την απανθρακοποίηση έχει βάλει η ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο την τεχνολογική πρόοδο και τη ναυπήγηση πλοίων που θα μεταφέρουν τα ενεργειακά εμπορεύματα του μέλλοντος συνεχίζουν να εντείνονται.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός νηογνώμονας ABS αξιολόγησε και ενέκρινε τον σχεδιασμό του πρώτου παγκοσμίως πλοίου μεταφοράς συμπιεσμένου υδρογόνου. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ενέργειας Provaris και το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του ναυπηγείου που θα εκπονήσει το οριστικό σχέδιο κατασκευής. Το H2Neo θα διαθέτει μεταφορική ικανότητα 26.000 κ.μ. και η ναυπήγησή του αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2026.

«Ο ABS αναγνωρίζει τις προοπτικές του υδρογόνου για την υποστήριξη ενός βιώσιμου και ανθρακικά χαμηλού μέλλοντος. Η ασφαλής και αποδοτική μεταφορά και αποθήκευση του υδρογόνου στη θάλασσα θα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου», υπογράμμισε ο Patrick Ryan, ABS Senior Vice President, Global Engineering & Technology.

Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος, εδώ

Φωτο: Provaris Energy