Νέοι & Ναυτιλία: Η ναυτική οικογένεια στην καρδιά της Μακεδονίας

0

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών επιμορφωτικών εκδηλώσεων που έχει υιοθετήσει και διεξάγει συστηματικά η ομάδα της Isalos.net, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ευγενίδου, διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ημερίδα- συνάντηση των σπουδαστών των Σχολών Πλοιάρχων & Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα.

Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την 24η κατά σειρά συνάντηση νέων σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με εκπροσώπους της ναυτιλίας. Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία», που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 παρακολούθησαν συνολικά 840 σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας, καθώς και 20 μαθητές του 15ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη 95 εταιρειών, 26 εκ των οποίων είχαν παρουσία με ειδικά περίπτερα ενημέρωσης της νέας γενιάς.

Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, αλλά και της διοίκησης και της διεύθυνσης των Σχολών, περιλάμβανε 2 επιμέρους θεματικά πάνελ, όπου 12 συμμετέχοντες εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με τις ευθύνες και αρμοδιότητες των δοκίμων κατά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ήδη πλοίων, τη ζωή στο πλοίο και τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας και του μηχανοστασίου, τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον, καθώς και την υγεία και ασφάλεια εν πλω.

Edited-1020

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, τόσο στους ομιλητές -κατά τη διάρκεια των πάνελ- όσο και στα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Κατά την ημερίδα πραγματοποίησαν εναρκτήριους χαιρετισμούς ο Διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα, ο καθ. Ιωάννης Γκόλιας, τ. Πρύτανης ΕΜΠ – Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο καπτ. Νικόλαος Τσούλης, Διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καθώς και ο δρ. Χαράλαμπος Υάκινθος, Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίσης απονομή του θυρεού της ΑΕΝ Μακεδονίας στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα για τη συνεισφορά του στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Ο θυρεός της ΑΕΝ Μακεδονίας απονεμήθηκε επίσης στους καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής κ. Γεώργιο Γκοτζαμάνη, κα Κωνσταντίνα Γεράση και κ. Ιωάννη Παπαπανάγου, που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του περασμένου έτους. Σημειώνεται πως στον κ. Γεώργιο Γκοτζαμάνη απονεμήθηκε και ο τίτλος του επίτιμου διευθυντή Σπουδών της ΑΕΝ Μακεδονίας. Για τη συνεισφορά του στη ναυτική εκπαίδευση τιμήθηκε και ο καπτ. Γεώργιος Τσούρας, τ. πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ και τ. crew manager της Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.

Ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής ανέφερε κατά το χαιρετισμό του:

Ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής

Ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής

Σήμερα είναι μια λαμπρή και ξεχωριστή μέρα για την Ακαδημία μας, καθώς έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις  της  Ακαδημίας μας την ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία της Isalos.net, έναν πολύτιμο θεσμό που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με ναυτιλιακές εταιρείες.

Η εν λόγω δράση έχει ιδιαίτερα προστιθέμενη αξία και πρωτοστατεί  στα ναυτιλιακά δρώμενα, καθώς οι σπουδαστές μας, με γνώμονα την εξωστρέφεια της Ακαδημίας μας, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου, για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, ζητήματα αρμοδιότητας, ασφάλειας και ιεραρχίας εντός του πλοίου, καθώς και για τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα απευθυνόμενος στους πρωτοετείς σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας ανέφερε:

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα

Σας συμβουλεύω να ανεβάσετε στη ζωή σας τον πήχη λίγο υψηλοτέρα. Μόνο οι δεξιότητες δεν φτάνουν. Η πρακτική γνώση, η αγάπη, η τρέλα, το πάθος για το ναυτικό επάγγελμα χρειάζονται ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Θα πρέπει στη σταδιοδρομία σας να καταλάβετε τι σημαίνει ιεραρχία, όχι με την τυπολατρική έννοια, αλλά ως έννοια σεβασμού και αξιοκρατίας. Η ναυτιλία δεν σηκώνει πια ξύλινους καπετάνιους. Έχετε πολύ καλούς δασκάλους και το μέλλον σας θα είναι λαμπρό.

Οπωσδήποτε θα επιθυμούσαμε τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα για τη ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Έχετε όμως καλούς δασκάλους,  τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτείτε.
Η ευχή μου είναι αυτά που σας λέω σήμερα εγώ, να τα λέτε και εσείς με τη σειρά σας στους νέους σπουδαστές όταν φτάσετε στην ηλικία μου.

Ο καθ. Ιωάννης Γκόλιας, τ. Πρύτανης ΕΜΠ και Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου απεύθυνε επίσης ένθερμο χαιρετισμό στους σπουδαστές δηλώνοντας, μεταξύ άλλων:

Ο καθ. Ιωάννης Γκόλιας, τ. Πρύτανης ΕΜΠ και Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο καθ. Ιωάννης Γκόλιας, τ. Πρύτανης ΕΜΠ και Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και έχει προωθήσει και υιοθετεί καινοτόμες λύσεις για τη δια βίου μάθηση, καθότι οι δεξιότητες και απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος αλλάζουν συνεχώς. Ο/Η σπουδαστής/-τρια πρέπει σήμερα να μάθει πως να μαθαίνει διαρκώς.

Η δική μας πρόκληση είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την εκπαίδευση που σας προσφέρουμε.

Η δική μου συμβουλή είναι πως αν θες να διακριθείς πρέπει να έχεις γνώσεις και δεξιότητες σε υψηλό βαθμό, αλλά και δομή στη λογική.
Απαιτείται ακόμη κρίση, τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, αμφισβήτηση στο κατεστημένο, με στόχο όμως την βελτίωση της κατάστασης και των διαδικασιών.

Σίγουρη συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει.
Εύχομαι όχι μόνο να επιλέξετε αλλά και να παραμείνετε στη Ναυτιλία.

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοίαρχων καπτ. Νικόλαος Τσούλης ανέφερε με τη σειρά του:

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοίαρχων καπτ. Νικόλαος Τσούλης

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοίαρχων καπτ. Νικόλαος Τσούλης

Χαίρομαι που για ακόμη μια φορά, φιλοξενούμε στους χώρους μας της εκδήλωση της Isalos.net. Θα ήθελα επίσης, να εκφράσω και τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ Δημητριάδη Ευγενίδη και του Διοικητού του Ιδρύματος κ Γκόλια που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Η στρατηγική στόχευση της Σχολής μας είναι η κατάρτιση περισσότερων και αρτιότερα εκπαιδευμένων Αξιωματικών στην Ελληνική Ναυτιλία. Αυτό θα αυξήσει την απορροφησιμότητα των αποφοίτων μας και παράλληλα θα ενισχύσει ποιοτικά το ανθρώπινο δυναμικό των Ναυτιλιακών Εταιριών που θα τους προσλάβουν. Από πλευράς μας, ως καθηγητές, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό που έχουμε παραλάβει προσφάτως, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και στηριζόμενοι από την ακάματη διοίκηση της ΑΕΝ Μακεδονίας, να βελτιώσουμε τις λειτουργικές συνθήκες εντός του συγκροτήματος της ΑΕΝ Μακεδονίας.

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών δρ. Χαράλαμπος Υάκινθος δήλωσε:

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών κ. Χαράλαμπος Υάκινθος

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών δρ. Χαράλαμπος Υάκινθος

Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι για την παρουσία σας, καθώς αποδεικνύει την ποιότητα του έργου που επιτελείται στην ΑΕΝ και αποτελεί για εμάς μια επιβράβευση για τις προσπάθειές μας. Για πρώτη φορά στην Ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» συμμετέχουν όλα τα εξάμηνα της Σχολής μας και αυτό αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντός σας προς τους φοιτητές μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Isalos.net και το Ίδρυμα Ευγενίδου για την τιμή που μας κάνει να εκπροσωπείται εδώ από τον Πρόεδρό του κ.  Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη καθώς και τον Διοικητή του Ιδρύματος, κ. Ιωάννη Γκόλια. Η σχέση με το Ίδρυμα είναι μια σχέση στενής συνεργασίας και μακράς διάρκειας. Πριν από χρόνια το Ίδρυμα είχε δημιουργήσει μια αίθουσα υπολογιστών που πήρε το όνομα «Ευγένιος Ευγενίδης» και με χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε τον εκσυγχρονισμό της αίθουσας με 20 νέους υπολογιστές και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η δωρεά πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το αργότερο μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών & της Isalos.net

Ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών & της Isalos.net

Τα Πάνελ της Εκδήλωσης

Edited-1054

Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Μηχανικού Ε.Ν.

  • κ. Άρης Ανδριώτης, Crew Manager, Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
  • κ. Βασίλης Βόμβας, Crew Manager, Alpha Gas S.A.
  • κα Ιωάννα Εξαδάκτυλλου, Associate Director, The Britannia P&Ι Club
  • καπτ. Στέλιος Κωστάκης, Crew Manager, Tsakos Group
  • κ. Νίκος Τουµαζάτος, Crew Manager, Latsco Marine Management Inc.
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Πλοιάρχου Ε.Ν.

Edited-0994

  • κα Ειρήνη Γλύπτη, Crew Manager, Polembros Shipping
  • καπτ. Νίκος Κασαπίδης, Crew Manager, Maran Dry Management Inc.
  • καπτ. Μάνθος Κουτσοθανάσης, Crew Manager, Pantheon Tankers Management Ltd.
  • καπτ. Ευστράτιος Τσουκάρης, Crew Manager, S. Livanos Hellas S.A. / Sun Enterprises
  • καπτ. Κωνσταντίνος Τσόχας, COO, Capital Executive Ship Management Corp.
  • καπτ. Μιχαήλ Φωτεινός, Crew Manager, Diana Shipping Services S.A.
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 19 θεματικά workshops για τους τελειόφοιτους πλοίαρχους και μηχανικούς, τα οποία είχαν ως κύριο θέμα την ορθή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, καθώς και τη διαχείριση του Ανθρώπινου Παράγοντα στη Ναυτιλία. Αναλυτικά στα workshops συμμετείχαν:

Ναυτιλιακή Βιομηχανία: Η επόμενη ημέρα

  • κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, COO, Diana Shipping Services S.A.

Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί & Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία

  • Δρ. Μαρία Τσομπάνογλου, Energy Performance Manager, Pantheon Tankers Management Ltd & Alpha Bulkers Shipmanagement Inc. & Alpha Gas S.A.

Image

Οι προκλήσεις για τον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία

  • κα Βενετία Καλλιπολίτου, Group Maritime Training & Education Advisor, Tsakos Group

Edited-1026

Διαδικασία καθαρισμού δεξαμενών και αμπαριών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • κ. Δημήτρης Λαμπρινάκος, Business Development Manager, Marichem Marigases

Edited-1023

Πρακτική διαχείριση κινδύνου εν πλώ

  • κ. Παναγιώτης Κουρκουμέλης, Training Manager, Kyklades Maritime

Edited-1022

Επιλογή και χρήση σχοινιών στη ναυτιλία

  • κ. Δημήτριος Νάννος, Διευθυντής Πωλήσεων, D. Koronakis S.A.

Edited-1021

Η δομή μιας ναυτιλιακής εταιρείας: Τμήματα, ρόλοι & αρμοδιότητες

  • καπτ. Κωνσταντίνος Τσόχας, COO, Capital Executive Ship Management Corp

IMG_0831 copy

Ανίχνευση αερίων: Παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε περιορισμένους χώρους

  • κ. Θεόφιλος Κουρούνης, Χημικός Μηχανικός & Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, VANOS S.A.

Edited-1029

Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί & Ασφάλεια στη Ναυτιλία

  • κ. Λεωνίδας Κιοπεκτζής, Vetting & Marine Manager/ Deputy DPA, Polembros Shipping

IMG_0805

Συνέπειες απόρριψης πετρελαίου στη θάλασσα

  • κ. Κώστας Πετράκης, HSQE Manager/DPA, Charterwell Maritime S.A.
  • καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager, IRI / The Marshall Islands Registry

Εκπαίδευση & Ανάπτυξη δεξιοτήτων στη ναυτιλιακή βιομηχανία

  • κ. Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος, Training Manager, Springfield Shipping Co Panama S.A.
  • καπτ. Γιώργος Τσουρής, Chief Operating Officer, Palau International Ship Registry

Μελέτη Περίπτωσης: Σύγκρουση πλοίου

  • κα Ιωάννα Εξαδάκτυλλου, Associate Director, The Britannia P&Ι Club

IMG_0889

Ασφάλεια Ναυσιπλοϊας: Σύγχρονες τάσεις και νέες τεχνολογίες

  • κ. Θεόφιλος Κουρούνης, Χημικός Μηχανικός & Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, VANOS S.A.
  • καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Crew Manager, Springfield Shipping Co. Panama S.A.

IMG_0892

Πρόληψη ατυχημάτων εν πλω

  • καπτ. Ανδρέας Βουρέκας, Crew Manager, Carras (Hellas) S.A. και Τακτικό Μέλος, ΠΕΠΕΝ.
  • καπτ. Γιώργος Τσουρής, Chief Operating Officer, Palau International Ship Registry

IMG_3451

Διαχείριση ανθρώπινου παράγοντα στη Ναυτιλία

  • κα Βενετία Καλλιπολίτου, Group Maritime Training & Education Advisor, Tsakos Group
  • κ. Παναγιώτης Κουρκουμέλης, Training Manager, Kyklades Maritime

IMG_3448

Στιγμιότυπα από τα Πάνελ της Εκδήλωσης:

Στιγμιότυπα από τα Desks των συμμετεχουσών εταιρειών:

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και τη συμμετοχή:

10