Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

0

Το όνομά του βρίσκεται συχνά στο λεξικό των ναυτικών, το εικόνισμά του σε κάθε ελληνόκτητο πλοίο, σε κάθε σπίτι που έχει ανθρώπους στη θάλασσα.

Θεωρείται άγιος της θάλασσας, αλλά και προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων, χάρη στη φιλανθρωπική δράση και τα θαύματά του.

Γεννημένος το 270 μ.Χ. αφιερώθηκε από νωρίς στο Θεό και διέθεσε τη μεγάλη περιουσία του για την ίδρυση νοσοκομείων και ιδρυμάτων.

Το 1553 και ενώ ξαναχτιζόταν η μονή Σταυρονικήτα, κατεστραμμένη από τους κουρσάρους, οι μοναχοί έριξαν δίχτυα για να πιάσουν ψάρια, τραβώντας όμως βρήκαν ένα εικόνισμα του Αγίου Νικολάου. Το εικόνισμα αυτό είχε καταλήξει στη θάλασσα για να σωθεί από τα χέρια των εικονομάχων. Στο μέτωπο του αγίου βρέθηκε κολλημένο ένα στρείδι, το οποίο όταν αποκολλήθηκε, έτρεξε αίμα. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας, μετά το περιστατικό, αποφάσισε να αφιερώσει τη μονή στον Άγιο Νικόλαο.

317105193_586393273197342_5993083928257354215_n

Στιγμιότυπο από την εικόνα του Αγίου Νικολάου σε ελληνόκτητο bulk carrier

Η ορθόδοξη παράδοση έχει να διηγηθεί πλήθος θαυμάτων του Αγίου Νικολάου, κυρίως στη θάλασσα, με ανέμους που κόπασαν, με τρικυμίες που σταμάτησαν, με ναύτες που αναστήθηκαν. Γι’ αυτό και στην ονοματοδοσία κάθε πλοίου έχει την τιμητική του.

Σήμερα, ευχόμαστε στο πολεμικό και εμπορικό ναυτικό, αλλά και σε όλους τους ναυτικούς, όπου και αν βρίσκονται, χρόνια καλά, υγεία, καλές θάλασσες και ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα τους.

Χρόνια πολλά!

Η μπουρού του δεξαμενόπλοιου Sea Coral της Pantheon Tankers, ηχεί γιορτινά, σήμερα, του Αγίου Νικολάου!