E.V.A: Τα Educational Voyages in Aeiphoria διασχίζουν το Αιγαίο

0

Τα Educational Voyages in Aeiphoria (EVA) σαλπάρισαν την 1η Οκτωβρίου από την Μυτιλήνη, με στόχο την προώθηση διεπιστημονικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και της βιωματικής σχέσης με τη θάλασσα για την προώθηση της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.

Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες έδεσαν στη Χίο και ξεκίνησαν δραστηριότητες γύρω από τη ναυτιλία και την αειφορία. Το πρόγραμμα άρχισε με την κ. Ελενα Αθουσάκη (Head of ESG, Sustainability & Climate, Motor Oil) η οποία αναφέρθηκε στην εισαγωγή ESG πρακτικών στη διοίκηση και στην αειφορία, ως απαραίτητο συστατικό της στρατηγικής των εταιρειών. Ο Δρ. Γ. Ρεμούνδος παρουσίασε τη διάσταση ESG στην Ακτοπλοΐα μέσω του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου δίνοντας έμφαση στα νησιά.

309856590_659504672149087_1226731691579137042_n

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το εργαστήριο προσομοίωσης ρόλων / εταίρων για τη λήψη απόφασης για την δραστηριοποίηση εταιρείας στη γραμμή Βόλος-Χίος στο πλαίσιο ESG από τον Καθ. Δ. Γαβαλά και Καθ. Μ. Λεκάκου με υπόβαθρο  τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ενδιαφερόμενα μέρη (Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα – Κοινωνία – Περιβάλλον – Εταιρική Διακυβέρνηση) τη λήψη αποφάσεων, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ομάδα EVA επισκέφθηκε το Ναυτικό Επαγγελματικό Λύκειο TEENS του Ομίλου Τσάκου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ρόλο καπετάνιου και μηχανικού χρησιμοποιώντας προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο.

Μετά τις διαλέξεις η ομάδα επισκέφθηκε τον Πολυχώρο «Perivoli» στον Κάμπο Χίου και τον μουσειακό χώρο που φιλοξενεί ώστε να ανακαλύψουν την ιστορία του Κάμπου. Το απόγευμα ακολούθησε διάλεξη με τα φλέγοντα θέματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ηλεκτροδότησης των λιμανιών και της παράκτιας παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπου ο Καθ. Ν. Νικητάκος παρουσίασε στην ομάδα EVA μια περίπτωση ηλεκτροδότησης λιμένων και το έργο MUSICA για εγκατάσταση Πλατφόρμας Πολλαπλών Χρήσεων για Ενεργειακή Αυτονομία Νησιών στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τις Οινούσσες.

Την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, η ομάδα EVA ταξίδεψε ψηφιακά στη Σάμο, στη Σχολή Θετικών Επιστημών και μπήκε στα ..νερά της ρευστομηχανικής και της μαθηματικής απεικόνισης της θάλασσας και άλλων ρευστών από τον Καθ. Α. Παπασαλούρο.

Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, η ομάδα «πέταξε» στη Ρόδο, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπου η Καθ. Ε. Θεοδωροπούλου διοργάνωσε ένα συμμετοχικό, διαδραστικό εργαστήριο για την ομάδα EVA με θέμα την «Ανάδυση της θάλασσας ως φιλοσοφικό αντικείμενο» όπου οι συμμετέχοντες/ουσες ανακάλυψαν φιλοσοφικές όψεις της έννοιας της θάλασσας με τα πρώτα υλικά των σκέψεών τους.

Με το όνειρο της θάλασσας, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου που γεφυρώνει τις Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέσα από την καινοτομία και το διάλογο μεταξύ των επιστημών, των τεχνών, του χώρου και των νησιωτικών κοινοτήτων.