Νέα πιλοτική μονάδα παραγωγής E-fuels στη Φινλανδία

0

Οι εταιρείες VTT και Neste συμφώνησαν να κατασκευάσουν μια μονάδα επίδειξης τεχνολογιών Power-to-Liquids στο Bioruukki Pilot Centre της VTT στο Εσπού της Φινλανδίας. Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί CO₂ το οποίο θα δεσμεύεται από καυσαέρια και υδρογόνο που θα παράγεται με εξαιρετικά αποδοτικές μεθόδους ηλεκτρόλυσης, προκειμένου να παράγει συνθετικά καύσιμα μέσω της μεθόδου Fischer-Tropsch.

Τα συνθετικά καύσιμα (E-fuels) αποτελούν μία ακόμα επιλογή ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων, πλέον των ανανεώσιμων καυσίμων, που βασίζονται στη βιομάζα, και μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών ηλεκτρόλυσης, δέσμευσης CO₂ και σύνθεσης υδρογονανθράκων έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Veturi E-fuel με τη χρηματοδότηση του κυβερνητικού οργανισμού Business Finland. VTT και Neste έχουν ήδη ξεκινήσει την πραγματοποίηση εργασιών στο VTT Bioruukki Pilot Centre, ενώ μέσα στο 2022 και στις αρχές του 2023 αναμένεται να γίνει η σύνδεση των μονάδων ηλεκτρόλυσης, δέσμευσης CO₂ και παραγωγής συνθετικών καυσίμων.

Η Neste δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων για την παραγωγή βιώσιμων συνθετικών καυσίμων, στοχεύοντας στην εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών Power-to-X για τη μείωση των εκπομπών του κλάδου των μεταφορών.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά