Διάστημα και Ναυτιλία: Νέοι από όλη την Ευρώπη στο Summer Camp της Isalos.net

0

Η Isalos.net, με τη συνεργασία του European Union Agency for the Space Programme (EUSPA), διοργάνωσαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου 2022 το 1st Pytheas Maritime Space Forum. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν επιφανή μέλη της ναυτιλιακής και διαστημικής κοινότητας, ενώ συμμετείχαν 70 νέοι και νέες από 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Το 5ο κατά σειρά Summer Camp της Isalos.net πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της HELMEPA, της HEMEXPO, της WISTA Hellas και του si-Cluster.

Το Summer Camp περιλάμβανε διαλέξεις, ξεναγήσεις αλλά και ανοικτούς διαλόγους για θέματα διαστημικών τεχνολογιών με εφαρμογές στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Στιγμιότυπο από το συνέδριο

Στιγμιότυπο από το συνέδριο

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου, διεξήχθη το εναρκτήριο συνέδριο με τίτλο «Transforming the EU Maritime industry with the power of the EU Space Programme», όπου στελέχη του ελληνικού ναυτιλιακού κλάστερ, αλλά και εκπρόσωποι του EUSPA και της ευρύτερης διαστημικής κοινότητας, ανέπτυξαν τις σκέψεις και απόψεις τους για τα πεδία συνεργειών ανάμεσα σε διάστημα και ναυτιλία, τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση τους, αλλά και τα κοινά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τους δύο κλάδους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απηύθυναν εναρκτήριους χαιρετισμούς οι κ.κ. Αθανάσιος Στάβερης, Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και IMO Goodwill Ambassador, Κατερίνα Καββαδά, Director for Outreach and Innovation, Ευρωπαϊκή Επιτροπή- DG DEFIS και Rodrigo da Costa, Executive Director, EU Agency for the Space Programme.

Στα 2 πάνελ συμμετείχαν:

Οι προκλήσεις και ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας (υπό το συντονισμό της Isalos.net):

  • Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
  • κα Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA Hellas & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
  • κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO & Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της EPE S.A.
  • κ. Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας & Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.
  • Συντονιστής: Δρ Στέφανος Χατζηνικολάου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
(Α-Δ): Δρ Στέφανος Χατζηνικολάου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κα Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA Hellas & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO & Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της EPE S.A., κ. Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας & Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.

(Α-Δ): Δρ Στέφανος Χατζηνικολάου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κα Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA Hellas & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO & Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της EPE S.A., κ. Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας & Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.

 

Ο ρόλος των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στη ναυτιλιακή βιομηχανία (υπό το συντονισμό του EUSPA):

  • Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Επικεφαλής του Γραφείου Εκτελεστικού Διευθυντή του EU Agency for the Space Program (EUSPA)
  • κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC )
  • Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών & Μέλος Δ.Σ. του si-Cluster
  • Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, Διευθύνων Σύμβουλος του Hellas Sat
  • Συντονιστής: Marie Ménard, EU Agency for the Space Program (EUSPA)
(Α-Δ): Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Επικεφαλής του Γραφείου Εκτελεστικού Διευθυντή του EU Agency for the Space Programme (EUSPA), κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών & Μέλος Δ.Σ. του si-Cluster, Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, Διευθύνων Σύμβουλος του Hellas Sat

(Α-Δ): Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Επικεφαλής του Γραφείου Εκτελεστικού Διευθυντή του EU Agency for the Space Programme (EUSPA), κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών & Μέλος Δ.Σ. του si-Cluster, Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, Διευθύνων Σύμβουλος του Hellas Sat

Το συνέδριο συντόνισε, εκ μέρους του EUSPA, η κα Marie Ménard.

Στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Μαρίνας Φλοίσβου. Κατά την άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του σκάφους Yogi B. που ευγενικά παραχώρησε ο κ. Ιωάννης Τριφύλλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ενεργοποιήθηκε ραδιοφάρος ένδειξης σημείου έκτακτης ανάγκης (EPIRB) τελευταίας τεχνολογίας, συμβατός με το Galileo και εξοπλισμένος με την Υπηρεσία Επιβεβαιωτικού Μηνύματος. Στην άσκηση συμμετείχε το σύνολο των συμμετεχόντων στο Summer Camp, μέλη του Τύπου, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν ακόμη από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EUSPA κ. Rodrigo da Costa και η Γενική Διευθύντρια Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αικατερίνη Καββαδά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Μαρίνα Φλοίσβου, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόλο μιας μαρίνας, καθώς και τις υψηλής ποιότητας υποδομές της Μαρίνας Φλοίσβου από τον κ. Σταύρο Κατσικάδη, Πρόεδρο ΔΣ της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας & Διευθύνων Σύμβουλο της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν επίσης στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα όπου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του σκάφους, ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τη γέφυρα του ιστορικού πλοίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Summer Camp πραγματοποήθηκαν επιμορφωτικές παρουσιάσεις για τους κυριότερους τομείς συνεργειών ναυτιλίας και διαστήματος, όπου καταξιωμένα στελέχη των δύο κλάδων παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές, αλλά και τομείς που ενδείκνονται για περαιτέρω συνεργασίες και συμπράξεις. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες διαλέξεις:

1. Εισαγωγή στο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ

  • Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα, EUSPA
  • κα. Gratianne Quade, Mercator Ocean

2. Galileo, EGNOS και Copernicus: Ασφαλής πλοήγηση στη θάλασσα και στα λιμάνια

  • κ. Jérémie Benoist, EUSPA
  • κα Sonia Santos, Senior Project Officer για το CleanSeaNet, EMSA
  • καπτ. Κωνσταντίνος Γ. Καραβασίλης, Ανώτερο στέλεχος Πρόληψης Απωλειών, Λέσχη P&I UK

3. Ναυτική Μετεωρολογία & Πρόγνωση Καιρού στη Θάλασσα

  • Carla Barroso, EUMETSAT
  • Καθ. Μανώλης Πλιώνης, Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  • Δρ Νίκος Μαζαράκης, Country Manager, StormGeo
  • κ.κ. Γρηγόρης Νίτας & Γιώργος Κουρέας, Promilist

4. Βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων με δεδομένα από το διάστημα

  • κα Gratianne Quade, Mercator Ocean
  • Δρ. Zoran Lajic, Επικεφαλής του Fleet Performance, Angelicoussis Group
  • κ. Φραγκίσκος Ζουριδάκης, Ship Technical Manager, Euronav Shipmanagement (Hellas)
  • κ. Γιώργος Τάτσης, Operational Efficiency Analyst, Jotun Hellas Ltd.

5. Οι δυνατότητες του Γραφείου Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος

  • Πλωτάρχης Λ.Σ. Διονύσης Χριστοφίλης, Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης

Αμέσως μετά τις διαλέξεις ακολούθησε η προβολή του επιμορφωτικού φίλμ «Το Κέντρο του Κόσμου… από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος» στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την τελευταία ημέρα του Summer Camp οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και ξεναγηθούν στο Λιμένα Λαυρίου, όπου και ενημερώθηκαν από τον κ. Γεώργιο Βακόνδιο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου για το ρόλο ενός λιμένα στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία, τις δυνατότητες του συγκεκριμένου λιμανιού καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του. Επιπλέον, ενημερώθηκαν από τον Λιμενάρχη Λαυρίου, αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Χρήστο Ζούμπο για τη δομή και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος καθώς και για το ρόλο ενός Λιμεναρχείου.

Ακολούθησε ξενάγηση στη μαρίνα και στο ναυπηγείο σκαφών αναψυχής Olympic Marine στο Λαύριο, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον κ. Βασίλη Πρίφτη, CEO και τον κ. Φίλιππο Στρατάκη, Senior Engineer της Olympic Marine, για τα στάδια ναυπήγησης ενός σκάφους αναψυχής, για τις εργασίες που συντελούνται σε κάθε ένα από αυτά, για τα εργαλεία και τις υποδομές που χρησιμοποιούνται, ενώ επισκέφθηκαν τους χώρους του ναυπηγείου.

1st Pytheas Maritime Space Forum: Η διοργανωτική ομάδα

1st Pytheas Maritime Space Forum: Η ομάδα διοργάνωσης

Η δράση υλοποιήθηκε με την αρωγή και τη συμμετοχή των εταιρειών-υποστηρικτών της Isalos.net.

Aκολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Διοργάνωση:

isalos-logo

 

Με τη Συνεργασία:

EUSPA logo

 

Υπό την Αιγίδα:

Summer Camp Under the Auspices

Summer Camp Under the Auspices

 

Χορηγοί των επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δράσεων:

Summer Camp Under the Auspices-2

 

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή:

2022.7 - Isalos Sponsors (Κάθετη)