Οι Έλληνες στο τιμόνι της παγκόσμιας ναυτιλίας: Οι τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών στο Forum των Isalos.net & RTG

0

Ενδιαφέρουσες απόψεις για τις μελλοντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες της ελληνικής ναυτιλίας σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με τίτλο «At the Helm of Global Shipping: Ensuring Continuity in times of Change» που διοργανώσαν από κοινού η Isalos.net και το Real Time Graduates, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων.

IMG_1519

Αφορμή της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης αποτέλεσαν τα ευρήματα έρευνας των Ναυτικών Χρονικών η οποία παρουσιάστηκε στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου και αφορά δεδομένα για την πλοιοδιαχείριση στην Ελλάδα. Την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Αρχικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του IMO στην Ελλάδα ενώ ο καθ. Γιάννης Θεοτοκάς, Διευθυντής του ΔΠΜΣ «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία», Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος ήταν και ο επιστημονικός σύμβουλος της έρευνας παρουσίασε τα κυριότερα ευρήματα.

IMG_1431

Ακόμη, οι κ.κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Honorary Chairman, INTERCARGO και Ηλίας Καρυαμπάς, Director ‒ Regional Business Development, American Bureau of Shipping σχολίασαν τα ευρήματα της έρευνας των Ναυτικών Χρονικών και έδωσαν το στίγμα τους για τις προοπτικές της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας στο σύνολό της.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net Δρ. Ηλίας Γ. Μπίσιας, απένειμε συμβολικό αναμνηστικό δώρο στους κ.κ. Ιωάννη Πλατσιδάκη, Σταμάτη Μπουρμπούλη, Σταύρο Χατζηγρηγόρη και Παύλο Φιλιππάκη, σε αναγνώριση της πολύτιμης και ουσιαστικής συμβολής τους στην δημιουργία και στη διαρκή εξέλιξη της Isalos.net.

Στη συνεχεία ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ το οποίο απαρτιζόταν από τους Δρα Γιώργο Δ. Πατέρα, Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Χαράλαμπο Φαφαλιό, Πρόεδρο του Greek Shipping Co-operation Committee & Fafalios Ltd., Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Πρόεδρο της WISTA International & CEO της Tototheo Maritime, Ρομπέρτο Κούστα, Co-Founder & CEO της DeepSea, Δρ. Κώστα Γκόνη, Γενικό Γραμματέα της INTERCARGO, Γεώργιο Α. Παπαγιαννόπουλο της Common Progress Co NA S.A., Δημήτρη Πατρίκιο, CEO της Kyklades Maritime Corporation και Βασίλη Θ. Τερζή, Managing Director της Queensway Navigation Co. Ltd και 1ο Αντιπρόεδρο της ΕΕΝΜΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Μονιούδης, Πρόεδρος του Hellenic Engineers Society of Great Britain & Γενικός Διευθυντής της Rethymnis & Kulukundis Ltd.

Στην αρχική τους τοποθέτηση οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας κάνοντας λόγο για μια «επιτυχή διαχείριση της αλλαγής (management of change)» ενώ υπογράμμισαν και την ικανότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών και διαχειριστών πλοίων να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες που διαμορφώνουν τον κλάδο. Ενδεικτικά, ο κ. Πλατσιδάκης υπογράμμισε τρεις άξονες που κατά τον ίδιο επηρεάζουν σημαντικά τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας: η ναυτοσύνη, η προσαρμοστικότητα και το υψηλό επίπεδο γνώσεων όσον αφορά τη λειτουργική διαχείριση των πλοίων.

Στο πλαίσιο αυτό και με την απανθρακοποίηση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι συμμετέχοντες στο πάνελ υποστήριξαν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα, ο κ. Φαφαλιός σημείωσε ότι οι νομοθέτες οφείλουν να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα, τις ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας κατά την εφαρμογή νέων κανονισμών στη βιομηχανία. Συνεπώς, πρέπει να εμπλουτίσουν τις ναυτιλιακές γνώσεις τους.

IMG_1501

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του αναλύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης και διατυπώθηκε η άποψη ότι από ανθρωπιστικής πλευράς η σύρραξη δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων. Στο μέτωπο των ναυλαγορών, οι ομιλητές σχολίασαν ότι το εμπάργκο της Δύσης στα ρωσικά φορτία αναδιαμορφώνουν τον χάρτη του θαλάσσιου εμπορίου δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους ναύλους, δεδομένου ότι ταξίδια μικρών αποστάσεων αντικαθίστανται από αυτά μεγαλύτερων αυξάνοντας το μεταφορικό έργο.

Η ψηφιοποίηση αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης με τους εισηγητές να τονίζουν ότι οι εταιρείες του Πειραιά και της Αθήνας μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Σημαντικό επίσης συστατικό για τη σωστή χρήση και εφαρμογή των τεχνολογικών λύσεων είναι η προσέλκυση και η διατήρηση ικανών στελεχών σε στεριά και θάλασσα, όπως τονίστηκε, ενώ αναφερόμενοι στην πανδημία οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανάφεραν ότι επιτάχυνε την ψηφιοποίηση του κλάδου.

Την ίδια ώρα έμφαση δόθηκε και στις προοπτικές του 3rd party-management πλοίων στην Ελλάδα και τονίστηκε ότι εν μέσω σημαντικών προκλήσεων κλάδου το consolidation θα κερδίζει έδαφος. Ο κ. Τερζής υπογράμμισε ότι η αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης στη ναυτιλία δεν γίνεται να αποφευχθεί και συνεπώς το outsourcing θα καταστεί απαραίτητο μελλοντικό. Όμως, το γεγονός αυτό δεν συνιστά απαραίτητα απειλή για τις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά δύναται να αποτελέσει και ευκαιρία. Από την άλλη, κατά τον ίδιο σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων δεν πρέπει να απολεστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει στη λειτουργική διαχείριση.

IMG_1590

Ομόφωνα το πάνελ υπογράμμισε τη μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να επιλέξουν σταδιοδρομία στη θάλασσα. Εξάλλου οι Έλληνες ναυτικοί συνέβαλαν και συμβάλουν τα μέγιστα προκειμένου η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων να κυριαρχήσει παγκοσμίως. Ο Δρ. Γ. Πατέρας τόνισε την ανάγκη να “διορθωθεί” η εικόνα του ναυτικού επαγγέλματος και να εξερευνηθούν τρόποι προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η ανάγκη για ενημέρωση των νέων για τα ναυτικά επαγγέλματα από τη σχολική ηλικία, μέσω ίσως κάποιων ημερίδων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στην προσέλκυση νέων με γνώμονα το “word of mouth”. Σε απάντηση του σε προηγούμενη τοποθέτηση, ο κ. Ευγενίδης με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για υποχρέωση όλων των πλοιοκτητών να ναυτολογούν στα πλοία τους Έλληνες δοκίμους και να υποστηρίζουν τη συνέχιση της ελληνικής ναυτικής παράδοσης μέσω παροχής θέσεων εργασίας σε ναυτικούς. Μίλησε επίσης για τη δύναμη της διάδοσης του ναυτικού επαγγέλματος από στόμα σε στόμα καθώς και την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης της.

IMG_1639

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, CEO της Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Company Ltd. και Υποναύαρχος ε.τ. o οποίος, λόγω της μεγάλης του πείρας σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής έχοντας διατελέσει πρόεδρος της ECSA, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για τις απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Όπως σχολίασε ο κ. Λασκαρίδης, η κύρια πρόκληση για τη ναυτιλία επί του παρόντος είναι το ETS και λόγω αυτού είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Ακόμη, τόνισε ότι η αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης στη ναυτιλία είναι παρόμοια με εκείνη σε λοιπές βιομηχανίες και κατ’ επέκταση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Greek Shipping Co-operation Committee (GSCC), του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), της INTERCARGO και του Hellenic Engineers Society of Great Britain (HESGB) και έλαβε χώρα στο Posidonia Seminar Room Central (Metropolitan Expo).

Διοργανωτές:

Untitled design

Υπό την Αιγίδα:

Sponsors Research-2

Χορηγός του Συνεδρίου:

tototheoMaritimeLanscape

Χορηγοί της Έρευνας:Sponsors Research

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2022.5.24 - Isalos Sponsors (Κάθετη)