Νέα μείγματα βιοκαυσίμων στη φαρέτρα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας

0

Η φινλανδική εταιρεία ESL Shipping πρόκειται να γίνει η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο η οποία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο μείγμα βιοκαυσίμων Neste Marine™ 0.1 Co-processed της Neste στα πλοία της που επιχειρούν στη Φινλανδία και στη Σουηδία.

Το εν λόγω ναυτιλιακό βιοκαύσιμο, το οποίο διαθέτει πιστοποίηση ISCC PLUS, παράγει έως και κατά 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα του καυσίμου και η απόδοση.

Το Neste Marine 0.1 Co-processed βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πιλοτική φάση, ενώ η παραγωγή του γίνεται στο διυλιστήριο της Neste στο Porvoo της Φινλανδίας, με την εταιρεία να αντικαθιστά μέρος των ορυκτών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της διύλισης με ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Η χρήση του βιοκαυσίμου μπορεί να γίνει χωρίς την πραγματοποίηση μετασκευής στον κινητήρα του πλοίου, καθώς έχει παρόμοια σύνθεση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, ενώ συμμορφώνεται και με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 8217.

Η ESL Shipping, μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης φορτηγών πλοίων στη Σκανδιναβία και στη Βαλτική, αναζητά διαρκώς νέες βιώσιμες λύσεις, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της, και η χρήση των βιοκαυσίμων της Neste εξυπηρετεί τον εν λόγω σκοπό.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά