Καινοτόμος πλωτός σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων

0

Η σουηδική εταιρεία Fossil Free Marine είναι έτοιμη να λανσάρει στην αγορά ένα πρωτοποριακό μη επανδρωμένο πλωτό σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων, τον οποίο οι ιδρυτές της εταιρείας Niklas Sjöö και Karl-Oskar Tjernström αναπτύσσουν τα τελευταία 10 χρόνια και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα του ανεφοδιασμού σκαφών και μικρών εμπορικών πλοίων.

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καινοτόμου αυτού σταθμού, ο Niklas Sjöö συνεργάστηκε με το νηογνώμονα DNV πραγματοποιώντας μια ενδελεχή αξιολόγηση για τον εντοπισμό όλων των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια και το οικοσύστημα, που σχετίζονται με την αποθήκευση και μεταφορά καυσίμων σε θαλάσσιο περιβάλλον. Σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ανεφοδιασμού καυσίμων, ο νέος σταθμός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα θέτοντας νέα πρότυπα για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον διανομή υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των ανερχόμενων βιοκαυσίμων. Ο νέος σταθμός διαθέτει μεταξύ άλλων ένα πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης διαρροών καυσίμου ενώ για την αποθήκευση των καυσίμων χρησιμοποιούνται ειδικές δεξαμενές διπλών τοιχωμάτων οι οποίες είναι κατασκευασμένες από σύνθετα υλικά.

Σύμφωνα με τη Fossil Free Marine η πρώτη μονάδα ανεφοδιασμού καυσίμου, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει το σουηδικό ναυπηγείο Swedeship Composite που ειδικεύεται στην ναυπήγηση στρατιωτικών και διασωστικών πλοίων για τη Σουηδία και τη Νορβηγία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και αναμένεται να εγκατασταθεί σε μια τοποθεσία κοντά στο κέντρο της Στοκχόλμης στα τέλη του φετινού καλοκαιριού.

Φωτό: fossilfreemarine.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά