Αλεξανδρούπολη: Προς την λειτουργία του πρώτου Ναυτικού Λυκείου σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

0

Αναμφισβήτητα, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς, δεδομένων των εξελίξεων που αφορούν την αναβάθμιση του εμπορικού και γεωστρατηγικού ρόλου του λιμένα της πόλης, καθώς και της εγκατάστασης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) φυσικού αερίου.

Το ζωηρό ενδιαφέρον για το λιμάνι της πόλης φαίνεται πως επανέφερε στο προσκήνιο και την ίδρυση Ναυτιλιακών Κατευθύνσεων σε ΕΠΑΛ της Αλεξανδρούπολης, δεδομένου των επαγγελματικών προοπτικών που μπορεί να προσφέρει στους νέους της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, το 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε τη λειτουργία των κατευθύνσεων «Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού» και «Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού», διοργανώνοντας μια εκδήλωση ενημέρωσης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας στα ναυτικά επαγγέλματα.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, στη Νομαρχία Έβρου με τη συμμετοχή μεγάλης μερίδας μαθητών Γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης που εξέφρασαν ενδιαφέρον, κλήθηκε να συμμετάσχει ως συντονιστής, η Isalos.net, προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές για τα Ναυτικά Επαγγέλματα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας στη θάλασσα.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ, ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, κας Ελένης Πλακωτή και της Διευθύντριας του 4ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, κας Βασιλικής Καλαμάρη, οι οποίες και προλόγισαν την εκδήλωση ενώ το παρόν στην ημερίδα έδωσε και ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Ευστράτιος Ψύρρας, Λιμενάρχης Αλέξανδρούπολης, ο οποίος είναι μάλιστα απόφοιτος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και πρώην διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας στη Μηχανιώνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενημέρωσης των μαθητών γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης, το παρόν έδωσαν 6 αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους μαθητές τη δομή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου, τις αρμοδιότητες και ευθύνες ενός αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα, ενώ απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον για τη ναυτιλία. Επιπλέον, η κα Νίκη Καράλη, καθηγήτρια του 4ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης παρουσίασε τις επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ ναυτιλιακής κατεύθυνσης.

202205231247236161

Συγκεκριμένα στο πάνελ συμμετείχαν οι:

– καπτ. Αχιλλέας Ασλανίδης, Πλοίαρχος Α’, Maran Gas Maritime Inc.
– Χρήστος Κουλές, Μηχανικός Α’, Maran Gas Maritime Inc.
– καπτ. Βαγγέλης Λουκιπούδης, Πλοίαρχος Α’, Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
– καπτ. Κυριάκος Μουζάκης, Πλοίαρχος Α’, Zante Ferries
– καπτ. Ρωμανός Μπερμπέρης, Υποπλοίαρχος, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.
– καπτ. Ηλίας Τσέπελας, Πλοίαρχος Α’, Polembros Shipping

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net