Το πρώτο παγκοσμίως δεξαμενόπλοιο που επιχειρεί χρησιμοποιώντας ενέργεια από τη στεριά

0

Η σουηδική ναυτιλιακή εταιρεία Terntank παρέλαβε πρόσφατα ένα νεότευκτο υβριδικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο τροφοδοτείται από καύσιμο LNG και μπαταρίες.

Το χωρητικότητας 16.500 κ.μ. «Tern Island», το οποίο καθελκύστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ναυπηγείο China Merchants Jinling, έφτασε πρόσφατα στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ, το οποίο θα αποτελεί και τη βάση του. Το υβριδικό δεξαμενόπλοιο θα καταναλώνει καύσιμο LNG και bio-LNG, ενώ θα μπορεί να συνδέεται και στο ηλεκτρικό δίκτυο του Γκέτεμποργκ, προκειμένου να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια.

20220203-095736-1

Ο Claes Möller, CEO της Terntank, ανέφερε σχετικά με την παραλαβή του νέου πλοίου: «Το “Tern Island” αποτελεί το πρώτο στον κόσμο δεξαμενόπλοιο το οποίο μπορεί να επιχειρεί στα λιμάνια με μηδενικές εκπομπές, χρησιμοποιώντας ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς. Το συγκεκριμένο ορόσημο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία μας με τη NEOT και το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, που επέτρεψε την ανάπτυξη της καινοτόμου αυτής λύσης, η οποία το καθιστά το πρώτο λιμάνι παγκοσμίως που επιτρέπει σε δεξαμενόπλοια να συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς ώστε να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια».

gx013927-9-1-scaled

Φωτό: terntank.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά