Ο DNV εστιάζει στη γρηγορότερη υιοθέτηση συστημάτων παραγωγής πράσινου υδρογόνου

0

Ο νηογνώμονας DNV, σε συνεργασία με άλλους 18 βιομηχανικούς εταίρους, λανσάρει ένα νέο κοινό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης (JIP), το οποίο έχει στόχο να βελτιώσει την τυποποίηση για την παραγωγή αξιόπιστων, ασφαλών και οικονομικά αποδοτικών συστημάτων παραγωγής υδρογόνου. Τα εν λόγω συστήματα λειτουργούν με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, διασπώντας το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, παράγοντας έτσι το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο.

Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ όσο εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον για τη χρήση του ως εναλλακτικού καυσίμου.

Ο Axel Dombrowski, διευθυντής Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης του τμήματος Πιστοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του DNV, δήλωσε σχετικά: «Τα συστήματα ηλεκτρόλυσης χρειάζονται περαιτέρω τυποποίηση, προκειμένου να μειωθούν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση τους σε μεγάλα βιομηχανικά έργα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά. Θέλοντας να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πρόκληση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σημαντικούς βιομηχανικούς εταίρους, ώστε να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πιστοποίησης και για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών χρήσης συστημάτων ηλεκτρόλυσης, που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία νέων έργων παραγωγής υδρογόνου. Αναλάβαμε μια παρόμοια πρωτοβουλία πριν από περίπου τριάντα χρόνια στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, και πλέον μπορούμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν στις τεχνολογίες υδρογόνου».

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά