Ο πρώτος «έξυπνος» τερματικός σταθμός μηδενικών ρύπων

0

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, το πρώτο παγκοσμίως πράσινο σύστημα ενέργειας για τερματικούς σταθμούς μηδενικών εκπομπών ρύπων συνδέθηκε επιτυχώς με το κύριο δίκτυο στον δεύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco Shipping στον λιμένα Tianjin της Κίνας. Σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς, ο μηδενικών ρύπων πρότυπος σταθμός τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά πάνελ, με αποτέλεσμα τις μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων κατά τη λειτουργία του.

Κατά τη φάση της κατασκευής, η τεχνογνωσία του ομίλου Cosco Shipping ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός «έξυπνου» και αυτόνομου τερματικού σταθμού, επιτυγχάνοντας 100% αυτονομία στην παροχή καθαρής ενέργειας. Η πρώτη φάση της κατασκευής περιλαμβάνει δύο κατανεμημένες ανεμογεννήτριες ισχύος 4,5 MW, που θα είναι ικανές να παράγουν 23,3 εκατ. kWh ετησίως. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνδράμουν στη μείωση των εκπομπών κατά 20.600 τόνους τον χρόνο και θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία σε όλες τις φάσεις κατασκευής, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο και ένας επιπρόσθετος σταθμός φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος 1,4 MW. Σε συνδυασμό με τις ανεμογεννήτριες, θα ενισχύσουν ενεργειακά τη δεύτερη φάση του έργου, που αφορά την επέκταση της αιολικής ενέργειας και άλλων καινοτόμων ενεργειακών εγχειρημάτων, ώστε να καταστούν πραγματικότητα οι «έξυπνοι» πράσινοι τερματικοί σταθμοί σε όλη την έκταση του λιμανιού Tianjin.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά