Ίδρυμα Ωνάση: Υποτροφίες σε νέους με καινοτόμες ιδέες και λαμπερά μυαλά

0

Το Ίδρυμα Ωνάση ανακοινώνει το πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2022-23. Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά το κείμενο της ανακοίνωσης υποτροφιών που αναφέρει τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφίας και τις διαθέσιμες ειδικεύσεις και επίπεδα σπουδών πριν τη συμπλήρωση και υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις των υποτροφιών θα βρείτε εδώ.

Oι υποτροφίες απευθύνονται σε όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια ή/και εθνικότητα ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό πανεπιστήμιο και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν νόμιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και λοιπών δικαιολογητικών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Γνωρίστε κάποιους μόνο από τους χιλιάδες υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση:

Ευάγγελος Δεληκωνσταντής – Υπότροφος 2017
Τιμήθηκε με το βραβείο 2021 EFCE Excellence Award in Process Intensification από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χημικών Μηχανικών για την πρωτοποριακή δουλειά του στη διαδικασία μετατροπής από μεθάνιο σε αιθυλένιο.

Ανδρέας Τσιάρτας – Υπότροφος 2017
Είναι ένας από τους 4 νικητές, σε σύνολο 143 υποψηφίων, του διαγωνισμού DYCE (Discovering Young Composers of Europe), για το έργο του “Pnoé” για σύνολο δωματίου, που παρουσιάστηκε στο Sentralen του Όσλο από το Cikada Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Christian Eggen.

Παναγιώτης Μπάρκας – Υπότροφος 2018
Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο της Τράπεζας της Ελλάδος, για την πρωτότυπη επιστημονική του μελέτη με θέμα «Προσδιοριστικοί παράγοντες των επενδύσεων στην Ελλάδα».

Χριστίνα Καραφυλλιά – Υπότροφος 2017
Έλυσε δύο μαθηματικά προβλήματα που παρέμεναν ανοιχτά από το 1996.

Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου – Υπότροφος 2014
Τιμήθηκε με το βραβείο European Heritage Award / Europa Nostra Award 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Europa Nostra. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην πρακτική της επανάχρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και παρέχει ένα αναγκαίο εναλλακτικό πλαίσιο για τη βελτίωσή της.

Μαριάννα Καψετάκη – Υπότροφος 2017
Επιλέχθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα “30 under 30” του περιοδικού “Forbes”. Η κύρια μελέτη του διδακτορικού της στη Γνωσιακή Νευροεπιστήμη επικεντρώθηκε στο ζήτημα της χωρικής μνήμης σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Στέφανος Λεβίδης – Υπότροφος 2017
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture του Πανεπιστημίου Goldsmiths. H συμβολή τους ήταν καθοριστική στην καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής και την ανακήρυξή της ως εγκληματική οργάνωση.

Δανάη Μανωλέσου – Υπότροφος 2015
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που σχεδίασε 3D printing Ασπίδες Προσώπου τύπου 3DVFaceShield, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε Νοσοκομεία Α΄ Γραμμής στη μάχη κατά του Covid-19.

Μαρία Δημακοπούλου – Υπότροφος 2015
Έλυσε ένα πολυετές άλυτο πρόβλημα των επεξεργαστών Intel, ενώ τελείωσε τις σπουδές της µε απόλυτο 10, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΜΠ.

Θεόδωρος Γιαβρίδης – Υπότροφος 2015
Συνέβαλε στη δημιουργία νέων «όπλων» για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η θεραπεία που προτείνει βασίζεται στην «εκπαίδευση» των κυττάρων του ανοσοποιητικού του ασθενούς, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη – Υπότροφος 2016
Έχει τιμηθεί τρεις φορές από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας EFA (European Academy Awards), το 2015 και το 2017.

Δήμητρα Πουλή– Υπότροφος 2014
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε μια νέα πρωτοποριακή τεχνική μη επεμβατικής διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος– Υπότροφος 2019
Τιμήθηκε με το βραβείο αριστείας 2021 του Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, για την έρευνά του στα τεχνολογικά πάρκα, τη διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διεθνή επιχειρηματικότητά και τη διεθνή στρατηγική επιχειρήσεων.