HELMEPA: 5.360 εθελοντές καθάρισαν την ελληνική ακτογραμμή

0

Τουλάχιστον 196 καθαρισμούς, σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας 130 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με την εθελοντική και ενεργό συμμετοχή 5.360 πολιτών, συντόνισε μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021.

Για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, το δίκτυο μελών και εθελοντών της Ένωσης περισυνέλεξε 283.831 απορρίμματα, συνολικού βάρους 19,5 τόνων.

Εκτός από την πρακτική αξία των καθαρισμών με τη συλλογή των απορριμμάτων και την απόθεσή τους στους κάδους, οι εθελοντές/τριες συνέβαλαν και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που συνέλεξαν, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους.

Τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά μίας χρήσης, για ακόμα μία χρονιά, καταλαμβάνουν τις πρώτες (αρνητικές) θέσεις στα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που βρέθηκαν φέτος στις ελληνικές ακτές. Τα απορρίμματα αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, και συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες που διαρκούν σε χρήση ελάχιστη ώρα, ωστόσο παραμένουν στις ακτές και το βυθό της θάλασσας για πολλά χρόνια, αποτελώντας σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά.

ICC 2021 results infographic - GR

Από το 2020, τα δελτία καταγραφής που χρησιμοποιούν οι εθελοντές έχουν προσαρμοστεί, λόγω της πανδημίας COVID-19, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα απορρίμματα που σχετίζονται με τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης). Οι μάσκες και τα γάντια καταλαμβάνουν την 17η θέση φέτος (3.112 τεμάχια), θέση πολύ υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα προϊόντα έχουν μπει στη ζωή μας μαζικά μόλις τα τελευταία 2 χρόνια.

Σύμφωνα με την HELMEPA αναδεικνύεται μια νέα περιβαλλοντική πρόκληση για τη σωστή διαχείριση αυτών των προϊόντων που χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι σημαντικά για την ασφάλεια και την υγεία μας, καταλήγουν όμως με τόση ευκολία στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, όταν τα πετάμε απερίσκεπτα στο δρόμο ή «ξεφεύγουν» από γεμάτους κάδους.

Στη φετινή Εκστρατεία η νέα γενιά έδωσε δυναμικό «παρών», με την Εκπαιδευτική Κοινότητα να αναλαμβάνει ενεργό δράση με τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, καθώς και τους νέους (ηλικίας 15 και άνω), μέλη του δικτύου νεολαίας “HELMEPA Youth Ambassadors” να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για άμεση δράση, στο πεδίο, για την προστασία και βιωσιμότητα του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.