Η αιολική ενέργεια, το μέλλον για την πρόωση των containerships;

0

Η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία Zéphyr & Borée έλαβε Έγκριση επί της Αρχής από τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veritas για την εγκατάσταση συστήματος πρόωσης σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υποβοηθούμενο από ειδικό μηχανισμό, εξοπλισμένο με ιστία σε σχήμα φτερού. Το σύστημα περιλαμβάνει οκτώ ιστία, που μπορούν να περιστρέφονται ανάλογα, έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται την κατεύθυνση του ανέμου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Το πλοίο, χωρητικότητας 1.800 TEUs, πάνω στο οποίο εγκαταστάθηκε ο εν λόγω μηχανισμός, είναι επίσης εξοπλισμένο με γεννήτριες άξονα και σύστημα ανάκτησης θερμότητας, που μειώνουν περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου. O Laurent Leblanc, γενικός διευθυντής του νηογνώμονα, δήλωσε ότι ο άνεμος είναι σύμμαχος στην προσπάθεια για εναλλακτικές μορφές πρόωσης των πλοίων και απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Με τη συγκεκριμένη Έγκριση επί της Αρχής ανοίγει ο δρόμος να εφαρμοστεί αντίστοιχη τεχνολογία πρόωσης στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που αποτελούν το 17,5% του παγκόσμιου στόλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Zéphyr & Borée, Nils Joyeux, στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την πρόωση των πλοίων με αιολική ενέργεια, κάτι που θα αλλάξει ριζικά τη ναυτιλία.

Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας θα αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των πλοίων και τη μείωση των ρύπων στο περιβάλλον, με παράλληλη χρήση φιλικότερων καυσίμων, όπως υδρογόνο και μεθανόλη. Στελέχη του κλάδου όμως αναφέρουν ότι, για την επίτευξη του κοινού στόχου της απανθρακοποίησης έως το 2050, επενδύσεις και ξεκάθαρες στρατηγικές και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: zephyretboree.com