Isalos.net: Πώς θα επηρεάσει το SIRE 2.0 τη διαχείριση των δεξαμενόπλοιων;

0

Η αξία και η συνεισφορά του SIRE ως εργαλείου αξιολόγησης κινδύνου των δεξαμενόπλοιων, οι λόγοι πίσω από την υιοθέτησή του, καθώς και οι σημαντικότερες ευκαιρίες και προκλήσεις που αναμένεται να απασχολήσουν τις διαχειρίστριες εταιρείες tankers με την έλευση του SIRE 2.0 το 2022, αποτέλεσαν το κύριο θέμα του υβριδικού workshop που διοργάνωσε η Isalos.net την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Η υβριδική επιμορφωτική εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ μεταδόθηκε και ψηφιακά στο κανάλι της Isalos.net στο YouTube. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η FRANMAN.

Στο workshop με θέμα «SIRE 2.0: Ευκαιρίες και προκλήσεις για το νέο εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου των δεξαμενόπλοιων» συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Αναστάσιος Καρτσιμαδάκης, Vetting Manager ‒ INTERTANKO & Vetting-Inspections Manager ‒ Tsakos Columbia Shipmanagement S.A., ο κ. Σταύρος Μεϊντάνης, Managing Director ‒ Capital- Executive Ship Management Corp. & Chief Sustainability Officer ‒ Capital Maritime & Trading Corp., και ο κ. Γεώργιος Τεριακίδης, Area Manager, East Mediterranean & Black Sea, Maritime ‒ DNV, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ναυτιλιακός Αναλυτής των Ναυτικών Χρονικών.

Το workshop εκκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν και στην εξέλιξη του ρόλου του νηογνώμονα, ενώ σχολιάστηκαν οι διαφορές μεταξύ vetting και επιθεώρησης κλάσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι έχει υπάρξει αύξηση των παρατηρήσεων που δέχονται τα πλοία κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων σε θέματα ISM (International Safety Management) Code.

Κατόπιν, οι ομιλητές παρουσίασαν τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του SIRE 1.0, ενός εργαλείου διαχείρισης ρίσκου για τα δεξαμενόπλοια αλλά και για τις εταιρείες διαχείρισης αυτών. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, χάρη στη συμβολή του SIRE 1.0 και άλλων κανονισμών, η ασφάλεια των πλοίων έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη που σχολιάστηκε στο workshop.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κυριότερες διαφορές μεταξύ του SIRE 1.0 και του επερχόμενου SIRE 2.0 και αναφέρθηκε πως το SIRE 2.0 δεν αποτελεί βελτίωση του SIRE 1.0 αλλά ριζική αναδιάρθρωσή του. Ταυτόχρονα τονίστηκε πως το SIRE 2.0 θα επικεντρωθεί στον ανθρώπινο παράγοντα και στη διαχείρισή του, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στην κριτική σκέψη που οδηγεί στην ορθή χρήση της. Στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώθηκε ότι, με την εφαρμογή του SIRE 2.0, οι ευθύνες των ναυτικών για την εύρυθμη λειτουργία των δεξαμενόπλοιων θα αυξηθούν. Καθοριστικής σημασίας θα είναι τόσο η κατάρτισή τους όσο και τα soft skills που θα χρειάζεται να κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό μιας ναυτιλιακής εταιρείας σε στεριά και θάλασσα.

Isalos.net: Πώς θα επηρεάσει το SIRE 2.0 τη διαχείριση των δεξαμενόπλοιων;

Παράλληλα, οι εισηγητές στάθηκαν σε θέματα ESG (Environmental, Social and Governance), τα οποία έχουν εισέλθει δυναμικά στον κλάδο της ναυτιλίας και αναμένεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι εισηγητές συμφώνησαν ότι οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως και σε θέματα διαφάνειας. Άλλωστε, τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι στο επίκεντρο, καθώς έχουν τεθεί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, ενώ θέματα ανθρωπίνου δυναμικού και διαχείρισής του έχουν ολοένα αυξανόμενη βαρύτητα στον κλάδο. Τονίστηκε δε ότι το ESG θα αποτελεί τη νόρμα από εδώ και στο εξής και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν από τις εταιρείες να αποδεικνύουν την πρόοδό τους σε τέτοιου είδους ζητήματα πριν προβούν στη χρηματοδότηση διαφόρων projects.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, με χρήσιμα σχόλια και παρατηρήσεις, o καπτ. Κώστας Κανελλόπουλος, Managing Director της Nereus Shipping S.A., ο καπτ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Managing Director της Tsakos Columbia Shipmanagement (“TCM”) S.A., και ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations, IRI / The Marshall Islands Registry και Managing Director του γραφείου του νηολογίου στον Πειραιά.

IMG_0205

Το workshop ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού.

Χορηγός:

franman

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2021.11.17 - Isalos Sponsors