Τροπικοί τυφώνες: Αυξάνονται συνεχώς σε πλήθος και μέγεθος

0

Του Καπτ. Γ. Γεωργούλη

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη με την επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, αναμένεται να επηρεάσουν την αύξηση του αριθμού των τροπικών τυφώνων αλλά και της έντασής τους.

Α. Η περίπτωση του Δυτικού Ειρηνικού

Οι μισοί από τους περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες που αναμένεται να σχηματιστούν στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους αναμένεται να χτυπήσουν την ξηρά στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τις προγνώσεις, δημιουργώντας μια εποχή τυφώνων που θα είναι πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο.

Οι τροπικοί κυκλώνες, επίσης γνωστοί και ως τυφώνες, μπορούν να δημιουργήσουν ταχύτητες ανέμου που κυμαίνονται από 40 έως 160 κόμβους, ενώ οι συνοδευτικές βροχές και οι καταιγίδες μπορούν εύκολα να καταστρέψουν τις παράκτιες περιοχές.

Τέτοιες καταιγίδες έχουν προκαλέσει ζημιές άνω των $175 δισ. σε ολόκληρη την Ασία την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων των καταστροφών (International Disaster Database ‒ EM-DAT).

Πέντε καταιγίδες αναμένεται να χτυπήσουν την ξηρά στις περιοχές της Ανατολικής Κίνας, της Ταϊβάν, της Νότιας Κίνας, του Βιετνάμ, και των Φιλιππίνων, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις του Guy Carpenter Asia-Pacific Climate Impact Center του City University of Hong Kong, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα μπορεί να βιώσουν μόνο δύο.

Αυτό το σύνολο υπερβαίνει τον μέσο όρο των 13,5 κυκλώνων της περιοχής την τελευταία τριαντακονταετία κατά τους μήνες Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των τροπικών κυκλώνων που προβλέπεται να σχηματιστούν μεταξύ 1ης Απριλίου και 3 Σεπτεμβρίου είναι πάνω από το κανονικό, σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του παραπάνω πανεπιστημίου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά όλο και περισσότερο τις καταιγίδες πιο άγριες, προειδοποιούν οι επιστήμονες, ακόμα και αν ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να παραμείνει ο ίδιος ή και να μειωθεί στο μέλλον. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες του αέρα και της θάλασσας βοηθούν στην τροφοδότηση ισχυρότερων καταιγίδων, με δυνατότητα ταχύτερης ταχύτητας ανέμου και ισχυρότερης βροχής. Με θερμοκρασία υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι χώρες του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού αντιμετωπίζουν περισσότερες καταιγίδες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Στα μέσα Απριλίου, ο Surigae, ο πρώτος supertyphoon του έτους, πέρασε από τις Φιλιππίνες, αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην εκκένωση των τόπων διαμονής τους, ενώ η πλειονότητα των καταιγίδων αναπτύσσεται μετά τον Ιούλιο.

Β. Η περίπτωση του Ατλαντικού

Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration ‒ NOAA), προβλέπεται ακόμα μία ζωηρή σεζόν για τους τυφώνες του Ατλαντικού φέτος. Αναλυτικότερα, υπάρχει πιθανότητα 60% μιας εποχής άνω του κανονικού, πιθανότητα 30% μιας εποχής σχεδόν φυσιολογικής περιόδου και 10% πιθανότητας μιας περιόδου κάτω από την κανονική. Η σεζόν για τους τυφώνες του Ατλαντικού διαρκεί από 1η Ιουνίου έως 3 Νοεμβρίου.

Για το 2021, η NOAA αναμένει πιθανό εύρος 13 έως 20 καταιγίδων εκ των οποίων 6 έως 10 θα μπορούσαν να γίνουν τυφώνες (74+ κόμβοι), συμπεριλαμβανομένων 3 έως 5 μεγάλων τυφώνων (Cat 3 ή μεγαλύτεροι, δηλ. 111+κόμβοι).

Τον περασμένο μήνα, η NOAA ενημέρωσε τα στατιστικά της για να παρουσιάσει τους υψηλότερους μέσους όρους σεζόν τυφώνα με βάση τα πιο πρόσφατα τριάντα χρόνια ρεκόρ για το κλίμα, που καλύπτει την περίοδο 1991-2020. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μια μέση εποχή τυφώνα παράγει τώρα 14 καταιγίδες, 7 τυφώνες και 3 μεγάλους τυφώνες.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, και με δεδομένη την επιβεβαίωση των προβλέψεων για το 2020, η πιθανότητα είναι μεγάλη δύσκολες μέρες να έρθουν για τους κατοίκους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Άπω Ανατολής στον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ παράλληλα και οι κάτοικοι της ανατολικής ακτογραμμής των ΗΠΑ θα ταλαιπωρηθούν επίσης από την αναμενόμενη ένταση των τυφώνων.

Τα πράγματα στη θάλασσα δεν θα είναι καλύτερα όταν αναμένεται περίπου μία τροπική καταιγίδα την εβδομάδα και στις δύο περιοχές. Τα πλοία που ταξιδεύουν σε αυτές τις θάλασσες συνιστούν περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου στόλου, επομένως η στενή παρακολούθηση των μετεωρολογικών δελτίων είναι επιβεβλημένη, όπως και η ενημέρωση όλων των μελών της ομάδας γέφυρας για την αυξανόμενη επιφυλακή, την παρακολούθηση των ενδείξεων του βαρομέτρου για τυχόν απότομη πτώση της πίεσης και την άμεση ενημέρωση του πλοιάρχου. Σε περίπτωση που πιθανολογείται συνάντηση με την ακτίνα του τυφώνα, καλό είναι να σχεδιαστεί η απομάκρυνση του πλοίου με τον κατάλληλο χειρισμό ανάλογα με το ημισφαίριο όπου βρίσκεται το πλοίο και την κίνηση του τυφώνα.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος Ιουνίου- Ιουλίου 2021, σελ. 113