Νέος νόμος για την προστασία του τμήματος της Σαγκάης του ποταμού Γιανγκτσέ

0

Του Καπτ. Γ. Γεωργούλη

Ένας νέος κινεζικός περιβαλλοντικός νόμος που απαγορεύει τη μεταφορά ενός αρκετά μεγάλου αριθμού πολύ τοξικών και επικίνδυνων χημικών στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ (τμήμα της Σαγκάης του ποταμού Γιανγκτσέ) τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021. Η παραβίαση του νόμου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα και οι διαχειριστές των πλοίων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πρέπει να εφαρμόσουν την προσήκουσα επιμέλεια (due diligence), ώστε να αποσαφηνιστεί ότι τυχόν μεταφερόμενα φορτία δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους των απαγορευμένων χημικών.

Προκειμένου να ενισχυθούν η προστασία και η αποκατάσταση του οικοσυστήματος στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021. Από την ημερομηνία αυτή, απαγορεύεται η μεταφορά εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, η οποία ορίζεται από τη γραμμή γεωγραφικού μήκους 122°29’38.6 “Α και τις γραμμές που ενώνουν το Liu Hei Wu και το Shi Xin Gan. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η μεταφορά τους στα εσωτερικά ύδατα του ποταμού απαγορεύεται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα πολύ πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου. Τα πλοία και κατά συνέπεια οι διαχειρίστριες εταιρείες που παραβιάζουν τον νόμο θα κρατούνται, το φορτίο θα κατάσχεται και θα επιβάλλεται πρόστιμο από 30.000 έως 300.000 δολάρια.

Η Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας (Shanghai Maritime Safety Administration ‒ MSA) εξέδωσε ανακοίνωση στις 18 Φεβρουαρίου 2021, που παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου. Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι οι χημικές ουσίες που υπόκεινται σε απαγόρευση είναι εκείνες που επισημαίνονται ως εξαιρετικά τοξικές (acutely toxic chemicals) στη στήλη παρατηρήσεων του καταλόγου επικίνδυνων χημικών (Catalogue of Hazardous Chemicals Edition 2015) και εκείνες που αναφέρονται στον κατάλογο των απαγορευμένων επικίνδυνων χημικών προϊόντων για τα εσωτερικά ύδατα (Catalogue of Prohibited Dangerous Chemicals by Inland River, Edition 2019). Στον τελευταίο περιλαμβάνονται 228 χημικές ουσίες των οποίων, ανεξάρτητα από τη συσκευασία τους, απαγορεύεται εντελώς η μεταφορά, και 85 χημικές ουσίες που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται χύμα αλλά μπορούν να μεταφερθούν σε συσκευασμένη μορφή, π.χ. σε χαλύβδινους κυλίνδρους, δοχεία κ.λπ. Η Κινεζική Ναυτιλιακή Αρχή για τον εντοπισμό των απαγορευμένων χημικών θα χρησιμοποιεί αριθμούς CAS (Chemical Abstracts Service), ένα μοναδικό, αναμφισβήτητο αναγνωριστικό για χημικές ουσίες.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών Huatai Insurance Agency, στις 24 Μαρτίου 2021, εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για τη συμμόρφωση των πλοίων με τον νέο νόμο της Κίνας, όπως επίσης και πρόσθετες συμβουλές σχετικά με τα προϊόντα που απαγορεύονται βάσει της νομοθεσίας, την έκταση των απαγορευμένων υδάτων και μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από τους διαχειριστές πλοίων προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κίνας, η επιβολή του νόμου για την προστασία του Γιανγκτσέ δεν αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της κανονικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, καθώς η μεταφορά απαγορευμένων εμπορευμάτων μέσω της λεκάνης του ποταμού Γιανγκτσέ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα, καλό είναι οι διαχειριστές πλοίων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή να εξοικειωθούν με τις ισχύουσες νέες απαιτήσεις, να επικοινωνήσουν με τους τοπικούς πράκτορες και να πραγματοποιήσουν ελέγχους κατά τη διαδικασία κλεισίματος (fixing) των φορτίων, ώστε αυτά να μην περιλαμβάνονται στους καταλόγους των απαγορευμένων χημικών.

Με στόχο την αποφυγή μεταφοράς απαγορευμένων χημικών, πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

  • Πριν κλειστεί (fixing) ένα φορτίο χημικών που θα μεταφερθεί στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, πρέπει να ζητηθεί από τους φορτωτές (shippers) να εκδώσουν ακριβείς πληροφορίες για το φορτίο, όπως τον αριθμό CAS, τον αριθμό ΟΗΕ, τον τελωνειακό κώδικα, τις προδιαγραφές ασφαλείας (MSDS), κ.λπ.
  • Εάν η φύση των χημικών ουσιών δεν είναι σαφής πριν από τη μεταφορά, ειδικά όταν το φορτίο είναι ένα χημικό μείγμα, απαιτείται απευθείας επικοινωνία με την τοπική ναυτιλιακή αρχή του λιμανιού της Κίνας προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του φορτίου.
  • Απαιτείται μεγάλη προσοχή σχετικά με την αποδοχή κρατήσεων (bookings) από άγνωστες ή μικρές εταιρείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να ζητείται από τους φορτωτές η έκδοση εγγυητικής επιστολής (Letter Of Indemnity ‒ LOI) από αξιόπιστο φορέα πριν από την αποδοχή του φορτίου τους.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, τεύχος Μαΐου 2021, σελ. 74.

Φωτό: Alex Plavevski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ