Βιοκαύσιμα: Η νέα πρόταση στα ναυτιλιακά καύσιμα

0

Ο όμιλος d’Amico συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός Κοινού Βιομηχανικού Προγράμματος (JIP), το οποίο έχει ως στόχο τη δοκιμή μειγμάτων βιοκαυσίμων στα κατηγορίας LR1 δεξαμενόπλοια του ομίλου.

Οι δοκιμές, που αφορούν το προηγμένο βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς B30, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα πλοία «Cielo Bianco» και «Cielo di Rotterdam» της d’Amico, ενώ η προμήθεια του εν λόγω καυσίμου θα γίνει από την εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων TFG Marine στην ευρύτερη περιοχή Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA).

Η νέα αυτή συνεργασία ανάμεσα στον όμιλο d’Amico, την Trafigura, τους νηογνώμονες ABS και RINA, τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Ανάλυσης Πετρελαϊκού Καυσίμου του Lloyd’s Register (FOBAS), το Liberian Registry και τη MAN Energy Solutions πρόκειται να συγκρίνει την απόδοση των βιοκαυσίμων σε σχέση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα και να εξετάσει τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών CO2 που προσφέρει η χρήση τους. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν η σταθερότητα του καυσίμου και ο ρυθμός αποδόμησης αυτού σε σχέση με τον χρόνο αποθήκευσής του, οι παραγόμενες εκπομπές NOx προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η χρήση του δεν θα επηρεάσει τις πιστοποιήσεις Tier II των κινητήρων, ενώ θα μετρηθεί και κατά πόσο επηρεάζονται οι δείκτες EEXI και CII.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και αφορούσε, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του βιοκαυσίμου καθώς και των σχετικών λεπτομερειών που σχετίζονται με τις δοκιμές και τη διαδικασία των μετρήσεων. Η δεύτερη φάση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουνίου του 2021, αφορά τη δοκιμή του καυσίμου πάνω στα δύο πλοία της d’Amico, ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθούνται η συμπεριφορά των κινητήρων, των ηλεκτρομηχανών και των ατμολεβήτων που θα καταναλώνουν το μείγμα του εν λόγω βιοκαυσίμου. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου του 2021, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά