Lessons Learnt: Ζημιά στο φορτίο ενός bulk carrier (βίντεο)

0

Ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο δημοσιεύθηκε στη ψηφιακή βιβλιοθήκη Lessons Learnt του UK P&I Club, το οποίο και παρουσιάζει την παρατήρηση ζημίας στο φορτίο καλαμποκιού ενός πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, κατά την άφιξη του στον λιμένα εκφόρτωσης.

Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο πλοίο διέθετε πέντε αμπάρια και προηγουμένως είχε μεταφέρει φορτίο με λίπασμα. Με την ολοκλήρωση της φόρτωσης του καλαμποκιού, τα αμπάρια έκλεισαν, ασφαλίστηκαν και σφραγίστηκαν.

Στην αρχή του ταξιδιού, για περίοδο οκτώ ημερών, το πλοίο συνάντησε κακοκαιρία, με το θαλάσσιο νερό να φτάνει μέχρι και το κύριο κατάστρωμα.

Κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι εκφόρτωσης πραγματοποιήθηκε έλεγχος των αμπαριών και των ανθρωποθυρίδων, όπου και επιβεβαιώθηκε η απουσία κάποιας υλικής ζημιάς. Ενώ για τα αμπάρια 2, 3 και 5 δόθηκε η έγκριση της εκφόρτωσης του φορτίου τους, η εκφόρτωση των αμπαριών 1 και 4 απορρίφθηκε. Πιο συγκεκριμένα, στους διαδρόμους που βρίσκονταν πλωριαία και πρυμναία των συγκεκριμένων αμπαριών έγινε αντιληπτή μια δυσοσμία.

Όταν ανοίχτηκαν τα παραπάνω αμπάρια, στην επιφάνεια διαπιστώθηκε δυσχρωμία και αλλοίωση του φορτίου. Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας στις περιοχές όπου παρουσιάστηκε άλλοιωση του φορτίου έδειχναν μέχρι και 63 βαθμούς Κελσίου και η ποσότητα του φορτίου που υπέστη ζημιά υπολογίστηκε περίπου στους 10-12 MT σε κάθε αμπάρι.

Κατά την επιθεώρηση του φορτίου πριν από την εκφόρτωση παρατηρήθηκε πως περιμετρικά των καπακιών των συγκεκριμένων αμπαριών εμφανίστηκε βρεγμένο φορτίο καλαμποκιού και στις σωληνώσεις των αποστραγγίσεων υπολείμματα του φορτίου.

Στα συμπεράσματα της επιθεώρησης διαπιστώθηκε πως, κατά την ολοκλήρωση της φόρτωσης, τα υπολείμματα του φορτίου στα καπάκια και στις σωληνώσεις αποστράγγισης δεν είχαν καθαριστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η στεγανότητα των αμπαριών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από ένα υπεύθυνο μέλος του πληρώματος, ο σωστός καθαρισμός των ασφαλειών και των καπακιών, αλλά και η σωστή ασφάλισή τους, ώστε να διασφαλιστεί η στεγανότητα των καπακιών και των αμπαριών.

Οι παραπάνω έλεγχοι θα πρέπει να ενσωματώνονται στα έντυπα ελέγχου πριν από την αναχώρηση του φορτίου από ένα λιμάνι φόρτωσης (pre-departure plan) του SMS (Safety Management System).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.