Isalos.net Webinar: Εμβολιασμοί Ναυτικών και Νέες συνθήκες στις αλλαγές πληρωμάτων

0

Η κρίση στις αλλαγές πληρωμάτων, απόρροια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς καθώς και οι πρόσφατα αποκτηθέντες εμπειρίες από τις μέχρι σήμερα αλλαγές πληρωμάτων, φέρνουν μια νότα αισιοδοξίας στον κλάδο.

Για τις νέες συνθήκες στις αλλαγές πληρωμάτων, τους εμβολιασμούς των ναυτικών, αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια συζήτησαν έμπειρα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, στο Webinar της Isalos.net με τίτλο «Αλλαγές πληρωμάτων: νέες συνθήκες, εμβολιασμοί και ταξίδια». Η ψηφιακή συζήτηση έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και την υποστήριξη της Marine Tours.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εισηγητές φάνηκαν να συμφωνούν πως τα τμήματα πληρωμάτων των ναυτιλιακών εταιρειών κλήθηκαν, κατά τους τελευταίους μήνες, να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση στις αλλαγές πληρωμάτων, με αυξημένες -και πολλές φορές παράλογες- απαιτήσεις και δαιδαλώδη γραφειοκρατία.

Παρ’ όλα αυτά, οι εισηγητές δεν δίστασαν να επισημάνουν πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στάθηκε στο πλευρό τους καθ’ ολη τη διάρκεια της πανδημίας, απαντώντας άμεσα στα αιτήματα τους. Επιπλέον, οι εισηγητές εξήραν τις υπηρεσίες των ταξιδιωτικών οργανισμών αλλά και τοπικών πρακτόρων, οι οποίοι έπαιξαν αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με την παροχή εξειδικευμένων και τακτικών ενημερώσεων.

Οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και των θεσμικών φορέων της ναυτιλίας φάνηκαν να συμφωνούν πως οι ναυτιλιακές εταιρείες έπραξαν τα μέγιστα δυνατά για τη διεξαγωγή αλλαγών πληρωμάτων όπου και όποτε αυτό ήταν απαραίτητο, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ στάθηκαν στο πλάι τους, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Επιπλέον, οι εισηγητές επικεντρώθηκαν στο κρίσιμο ζήτημα του πρώτου εκπαιδευτικού μπάρκου, το οποίο απασχολεί σημαντικά τους δόκιμους ναυτικούς και τις οικογένειές, οι οποίοι κατακλύζονται με απορίες και βρίσκονται σε μια δύσκολη συγκυρία αφού δεν έχουν ουσιαστικά αυτή τη χρονιά παρακολουθήσει μαθήματα σε αίθουσες διδασκαλίας και δεν έχουν ίσως εξοικειωθεί με το περιβάλλον που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Οι ομιλητές ήταν κατηγορηματικοί στην αναγκαιότητα της σωστής πληροφόρησης των σπουδαστών αλλά και των ναυτικών γενικότερα, η οποία θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την ναυτιλιακή εταιρεία η οποία έχει εξακριβώσει όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται από τοπικές αρχές και εθνικούς φορείς. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο κυβερνοχώρος δεν αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές μέσο ενημέρωσης και πληροφόρησης για πολύπλοκα ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο και δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν πληροφορίες που δημοσιεύονται ενίοτε σε ιστοσελίδες αμφιβόλου εγκυρότητας.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, οι εισηγητές του Webinar εστίασαν στο γεγονός πως παρά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η αρμόδια Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για τον άμεσο εμβολιασμό των ναυτικών. Σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων κρατών όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο οι ναυτικοί όπως και οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή ως essential workers. Βέβαια, οι εισηγητές φάνηκαν αισιόδοξοι πως σε σύντομο διάστημα αναμένεται η άμεση δυνατότητα για εμβολιασμό μεγάλων ποσοστών του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των 15.000 ναυτικών μας. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιρειών δεν δίστασαν να απαντήσουν σε ερώτηση τηλεθεατή ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ναυτικών αναφέροντας ότι κανένας ναυτικός δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε εμβολιασμό από την εταιρεία ωστόσο στη νέα τάξη πραγμάτων ο ναυτικός πρέπει να γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά της όποιας επιλογής του.

Η συζήτηση έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα από το σύνολο των εισηγητών, όπου ομόφωνα παρότρυναν τους ναυτικούς να έχουν εμπιστοσύνη στις ναυτιλιακές τους εταιρείες και στους αρμόδιους φορείς, καθώς προτεραιότητα τους είναι να ταξιδεύουν όλοι οι ναυτικοί με ασφάλεια και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνιος Δουμάνης, Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας, ΥΝΑΝΠ
  • καπτ. Παναγιώτης Καρούτσος, HR Manager, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.
  • καπτ. Ανδρέας Βουρέκας, Crew Manager, Carras (Hellas) S.A.
  • κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO, Marine Tours
  • κα Ανθή Κουπούζου, Head of Marine Personnel, Minerva Marine Inc.
  • καπτ. Γιώργος Ουζούνης, Crew Manager, Pavimar S.A.
  • καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Manning Manager, Springfield Shipping Co. Panama S.A.
  • κα Ελίνα Κασσωτάκη, Γενική Γραμματέας, WISTA Hellas & Business Development Manager, Holland Hellenic Shipping Agencies Ltd.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Διοργάνωση:

isalosnet

Υπό την Αιγίδα:

logo ίδρυμα αικατερίνης λασκαρίδη

 

Με την Υποστήριξη:

Marine Tours

 

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2021.03.15 - Isalos Sponsors