11 Μαΐου: Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλασσίων ατυχημάτων

0

Μετά από πρόταση του Οργανισμού Safe Water Sports ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής νόμος που θεσπίζει την 11η Μαΐου ως Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλασσίων ατυχημάτων.

Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλασσίων ατυχημάτων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής διοργάνωσε σήμερα, ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και οι οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης και την μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.

DSC_2618

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας, η οποία συντάχθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων λειτουργεί από τον Νοέμβριου του 2019 με ειδικό λογισμικό που ανέπτυξε και παραχώρησε το Safe Water Sports στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η έκθεση που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει στοιχεία και στατιστικές σχετικά με τα θανάσιμα ατυχήματα και τους τραυματισμούς που συμβαίνουν στη θάλασσα και τα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές) τα έτη 2017 – 2020. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου έχει ήδη αποτελέσει αφορμή για νομοθετικές ρυθμίσεις και ενημερωτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των ανθρώπινων απωλειών στην χώρα μας.

DSC_2554 (002)

H Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη, ενώ στη χώρα μας, συμβαίνουν κατά μέσο όρο 325 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα ετησίως. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών

Ο μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων. Οι δράσεις του Οργανισμού αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλειά στο νερό, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και άλλες δραστηριότητες αναψυχής.

Φωτό: Juan Carlos Trujillo/Unsplash