Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή ναυσιπλοΐα των πλοίων σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (ΜΕΡΟΣ Β΄)

0

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, ορισμένοι ακόμα κανόνες του ΔΚΑΣ, των οποίων η βαθιά γνώση απαιτείται για τον αξιωματικό φυλακής είναι οι εξής:

Κανόνας 14: Περίπτωση αντίθετων πορειών

Ο συγκεκριμένος κανόνας αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες και πρέπει να είναι γνωστός σε όλους τους αξιωματικούς φυλακής των μηχανοκίνητων πλοίων, ακόμα και σε ερασιτέχνες που χειρίζονται σκάφη.

Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς δεν υφίστανται οι έννοιες του φυλασσόμενου πλοίου και του φυλάσσοντος πλοίου, και τα δύο πλοία είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν χειρισμό προς αποφυγήν συγκρούσεως.

Εφαρμόζεται στην περίπτωση που τα δύο πλοία προσεγγίζονται με αντίθετες ή περίπου αντίθετες πορείες και οφείλουν να μεταβάλουν την πορεία τους προς τα δεξιά ώστε να μπορέσουν να διέλθουν σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Η μεταβολή του κάθε πλοίου οφείλει να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και διακριτά, ώστε να μην προκληθεί αμφιβολία και σύγχυση στους υπόλοιπους ναυτιλλομένους. Εν προκειμένω, θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές μικρές κινήσεις και να προτιμώνται οι, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερες κινήσεις.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως, στην περίπτωση που το ένα πλοίο έχει ήδη μεταβάλει την πορεία του προς τα δεξιά, το άλλο πλοίο οφείλει να εκτελέσει την αντίστοιχη αλλαγή της πορείας του προς τα δεξιά και δεν απαλλάσσεται από την εκτέλεση της ενέργειας.

Κανόνας 15: Περίπτωση διασταυρώσεως πορειών

Ο συγκεκριμένος κανόνας αναφέρεται σε μηχανοκίνητα πλοία όταν διασταυρώνουν τις πορείες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος σύγκρουσης. Το πλοίο το οποίο βλέπει το άλλο προς τη δεξιά του πλευρά και διακρίνει εφίστιους και πλευρικούς φανούς οφείλει να απομακρύνεται από την πορεία του. Αναλυτικότερα, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αποτρέπεται η διέλευση του πλοίου από την πλώρη του φυλασσόμενου πλοίου, οπότε αυτό επιτυγχάνεται με τη δραστική μεταβολή του φυλάσσοντος πλοίου προς τα δεξιά, ο οποίος είναι και ο πιο συνήθης χειρισμός για να αποφευχθεί η σύγκρουση των πλοίων. Με κάθε χειρισμό που εκτελεί, οφείλει να σημάνει και το ανάλογο ηχητικό ή οπτικό σήμα που προβλέπεται με τις υπόλοιπες διατάξεις του ΔΚΑΣ. Εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, για παράδειγμα στα δεξιά βρίσκονται ένα πλήθος πλοίων ή άλλοι ναυτιλιακοί κίνδυνοι, τότε επιτρέπεται η διέλευση του πλοίου από την πλώρη του φυλασσόμενου, ωστόσο η παραπάνω εκτέλεση θα πρέπει να γίνει έγκαιρα και διακριτά.

Κανόνας 18: Ευθύνες μεταξύ πλοίων διαφόρων κατηγοριών

Ο συγκεκριμένος κανόνας αναφέρεται στην ταξινόμηση των κατηγοριών των πλοίων και στην προτεραιότητά τους ανάλογα με τις διάφορες κατηγορίες που ορίζονται στον κανόνα 3. Τα πλοία οφείλουν να επιδεικνύουν τους προβλεπόμενους φανούς και σχήματα ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκονται. Κάθε πλοίο οφείλει να φυλάσσει τα άλλα που ανήκουν σε κατηγορίες που βρίσκονται άνωθεν και να φυλάσσεται από τα υπόλοιπα πλοία που βρίσκονται κάτωθεν της κατηγορίας του.

Ο κανόνας αναφέρει πως ένα μηχανοκίνητο πλοίο εν πλω θα πρέπει να απομακρύνεται από την πορεία:

  • Ακυβέρνητου πλοίου
  • Πλοίου περιορισμένης ικανότητας χειρισμών
  • Πλοίου ασχολούμενου με την αλιεία
  • Ιστιοφόρου πλοίου

Επίσης, η έννοια της αποφυγής δεν περιορίζεται μόνο στην αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ των πλοίων αλλά και στην αποφυγή τυχόν παρενοχλήσεων που μπορεί να προκληθούν στις επιχειρήσεις που εκτελεί το φυλασσόμενο πλοίο.

Κανόνας 19: Διαγωγή πλοίων υπό περιορισμένη ορατότητα

Ο συγκεκριμένος κανόνας αναφέρεται στη συμπεριφορά και στον χειρισμό των πλοίων όταν βρίσκονται εντός ή κοντά σε μια περιοχή όπου υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. Σύμφωνα με την καλή ναυτική πρακτική, αν και ο όρος της περιορισμένης ορατότητας δεν ορίζεται με σαφήνεια, οι συνετοί ναυτιλλόμενοι θεωρούν ότι τα πλοία βρίσκονται εντός της περιοχής που επικρατούν συνθήκες περιορισμένης ορατότητας όταν οπτικά δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του τύπου του προσεγγίζοντος πλοίου και η όψη, με την οποία προσεγγίζει, εντός της αποστάσεως που συνήθως οι διάφοροι τύποι πλοίων εντοπίζονται . Σύμφωνα με τον κανόνα, τα πλοία οφείλουν να πλέουν με ασφαλή ταχύτητα, ανάλογα με τις συνθήκες της περιορισμένης ορατότητας, να εκπέμπουν τα κατάλληλα ηχητικά σήματα και με τις μηχανές σε ετοιμότητα για άμεσο χειρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα ελικτικά στοιχεία του πλοίου. Στην περίπτωση που ένα πλοίο εντοπίζει την παρουσία ενός άλλου πλοίου μόνο με ραντάρ, οφείλει να εκτιμήσει την περίπτωση μιας επικίνδυνης προσέγγισης και μια επικίνδυνης σύγκρουσης και να χειρίσει έγκαιρα προς αποφυγήν συγκρούσεως. Το πλοίο πρέπει να αποφύγει την αλλαγή πορείας προς την κατεύθυνση του άλλου πλοίου, εκτός εάν πρόκειται για καταφθανόμενο, ενώ πρέπει να αποφύγει την αλλαγή πορείας προς την κατεύθυνση του άλλου πλοίου εάν βρίσκεται στο εγκάρσιο ή πρύμνηθεν από το εγκάρσιο.

Στην περίπτωση που ένα πλοίο εντοπίσει την παρουσία του άλλου πλοίου μόνο μέσω ηχητικού σήματος, εάν ακουστεί πρώραθεν από το εγκάρσιό του, τότε οφείλει να ελαττώσει την ταχύτητά του και, αν ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται, να ελαττώσει κι άλλο την ταχύτητά του στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο της διατήρησης της πορείας. Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματικός φυλακής οφείλει να εντοπίζει έγκαιρα ηχητικά σήματα ομίχλης από τα παραπλέοντα πλοία, αλλά και να εκπέμπει τα κατάλληλα ηχητικά σήματα.