Isalos.net Webinar: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Πράσινη Ναυτιλία (βίντεο)

0

Τα τελευταία χρόνια, με τις ολοένα και αυξανόμενες νομοθετικές απαιτήσεις, πολύς λόγος γίνεται για την Πράσινη Ναυτιλία και το εάν και κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι μερικής ή και πλήρους απανθρακοποίησης του κλάδου.

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα, έμπειρα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, θεσμικών οργάνων, αλλά και τεχνολογικών κολοσσών αντάλλαξαν απόψεις στο Webinar της Isalos.net με τίτλο «Πράσινη Ναυτιλία: Ο δρόμος προς την απανθρακοποίηση». Η ψηφιακή συζήτηση έλαβε χώρα την Μ. Τρίτη, 27 Απριλίου 20201, υπό την αιγίδα της HELMEPA, με τη συνεργασία των SNAME NTUA & SNAME University of West Attica– Greek Student Section και τη χορηγία της FRANMAN.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο παραπάνω, οι εισηγητές αξιολόγησαν τις εναλλακτικές λύσεις για την απανθρακοποίηση του κλάδου, παραμένοντας -ως επί το πλείστον- αισιόδοξοι για το πράσινο μέλλον της ναυτιλίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγητές φάνηκαν να συμφωνούν πως παρότι ο κλάδος έχει καταφέρει να προσαρμοστεί σημαντικά στα νέα δεδομένα και κανονισμούς, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα βρεθεί στο εγγύς μέλλον αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την περαιτέρω απανθρακοποίησή της. Οι ομιλητές μάλιστα φάνηκαν να συμφωνούν πως οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος θα είναι η επιλογή των κατάλληλων τεχνολογιών και καυσίμων για τα νεότευκτα πλοία, ο καθορισμός του χρονικού ορίζοντα των νέων επενδύσεων, το ολοένα και αυξανόμενο απαιτούμενο κόστος αρχικών επενδύσων και λειτουργικής διαχείρισης των πλοίων, αλλά και η ποιότητα και αποδοτικότητα των υπαρχουσών τεχνολογιών.

Σε ότι αφορά τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα, οι ομιλητές φάνηκαν να συμφωνούν πως παρότι ορισμένα μοιάζουν δημοφιλέστερα από άλλα, δεν θα υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Ήταν μάλιστα κοινή διαπίστωση των ομιλητών πως η νέα πραγματικότητα για τον κλάδο απαιτεί διαφορετικές λύσεις για διαφορετικές ανάγκες, και σε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα συμπεριλαμβανομένων του LNG, του LPG, της αμμωνίας, του ηλεκτρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας κ.α. Οι ομιλητές ήταν ωστόσο κατηγορηματικοί στην αναγκαιότητα διεξαγωγής εντατικών ελέγχων για τα εναλλακτικά καύσιμα του μέλλοντος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη χρήση τους, καθώς και στη διασφάλιση κατάλληλης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας των νέων καυσίμων, προτού επιβληθεί η χρήση τους.

Επιπλέον, οι εισηγητές εστιάστηκαν και στην αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογίων, οι οποίες δύναται να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στις ναυτιλιακές εταιρείες, ως προς αποδοτικότητα των πλοίων για την μέγιστη δυνατή μείωση των εκπομπών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • κ. Γεώργιος Πουλαράς, CEO, ENESEL S.A.
  • κ. Άγγελος Τυρογαλάς, COO, Contships Management Inc.
  • Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Technical Director HBSA Zone, Bureau Veritas & Chairman, SNAME- Greek Section
  • κα Μυλαίδη Στούμπου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών για 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Microsoft Corp.
  • κ. Αντώνης Γεώργαντζης, Technical Manager, Latsco Marine Management Inc.
  • κ. Γεώργιος Κοτσύφης, Technical Manager, Diana Shipping Services S.A.
  • κ. Σωτήριος Ράπτης, Director- Maritime Safety and Environment, ECSA (European Community Shipowners’ Associations)
  • καθ. Νικήτας Νικητάκος, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • κ. Δημήτρης Λαμπρινάκος, Area Business Development Manager, Marichem Marigases

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Δημήτρης Λυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Μεταφορών.

Διοργανωτής:
isalosnet

Υπό την αιγίδα:

helmepa

 

Με τη συνεργασία:
SNAME

Με τη χορηγία:

franman

 

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2021.03.15 - Isalos Sponsors