Ίδρυμα Μαρία Τσάκος: Επίσημη αναγνώριση ως τμήμα Ελληνικής γλώσσας στην Ουρουγουάη

0

Tο εν Ουρουγουάη ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» αναγνωρίστηκε με την από 6ης Απριλίου, 2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» (ΤΕΓ). Με τη συγκεκριμένη αναγνώριση, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» εδραιώνεται ως φορέας παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ουρουγουάη.

Μέχρι σήμερα το έργο του Ιδρύματός, που επιτελείται εδώ και 4 περίπου δεκαετίες σ’αυτόν το πυρήνα μικρής Ελλάδας που εδρεύει στο Μοντεβιδέο, ως προς την διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από φορείς και κυβερνήσεις. Από συστάσεως του περίπου 4.000 μαθητές, φιλέλληνες Ουρουγουανοί, έχουν διδαχτεί δωρεάν μαθήματα νεολληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και ελληνικής μαγειρικής.

‘Οπως συχνά αναφέρει ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος «…οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του Ελληνολάτρεις, και η ίδρυση το 1978 του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης».

Ο πλήρης φάκελλος που υπεβλήθει στο Υπουργείο Παιδείας, μέσω του γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης, εκτός των απαιτουμένων εγγράφων που καθόριζαν τα σχετικά άρθρα του Νο. 4415/2016 περί των ρυθμίσεων για την ελληνόγλωση εκπαίδευσης , συμπεριελάμβανε και λοιπά ενημερωτικά έγγραφα για την οργάνωση, τις δράσεις και την μέχρι σήμερα αναγνώριση του έργου, μεταξύ των οποίων:

  • το ιστορικό της πορείας του Ιδρύματος απο συστάσεώς του το 1970
  • γενική παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος τα τελευταία 5 χρόνια
  • βιογραφικά Διευθυντικού και Εκπαιδευτικού προσωπικού (15 άτομα)
  • οργανόγραμμα
  • ενδεικτικές επιστολές αναγνώρισης και επιβράβευσης του έργου του Ιδρύματος από προσωπικότητες διεθνούς κύρους τόσο στην Ουρουγουάη όσο και την Ελλάδα
  • λίστα βραβεύσεων, μεταλλίων και διπλωμάτων προς το ‘Ιδρυμα και τον ‘Ιδρυτή καπτ. Π.Ν. Τσάκο
  • στατιστικά στοιχεία εγεγγραμμέων μαθητών την τελευταία 10ετία
  • ενημέρωση για το εκδοτικό και μεταφραστικό έργο του Ιδρύματος.

Σχετικά με το εν Ουρουγουάη ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος Τσάκου, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος επισκέφθηκε το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς σκοπούς. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια, έναν λαό – λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ως αντίδωρο αποφάσισε την σύσταση του Ιδρύματος, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους φιλέλληνες Ουρουγουανούς την γλώσσα, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδος.

Το ίδρυμα φιλοξενείται από το 2007, σε μια μεγαλοπρεπή τριώροφη μονοκατοικία, επί της λεωφόρου José G. Artigas, στο κέντρο της πόλης της Ουρουγάης.

Το κτήριο φιλοξενεί τακτικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος και της χορωδίας του Ιδρύματος, η οποία συμπλήρωσε 17 χρόνια μελωδίας και διάδοσης του ελληνικού τραγουδιού, της τάξης ελληνικών παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.

Οι χώροι της βιβλιοθήκης και του internet-café του Ιδρύματος, φιλοξενούν μαθητές κάθε ηλικίας, που αποθησαυρίζουν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, μέσω των βιβλίων και σχετικών ιστοσελίδων. Από το 2004, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ελληνικών και ισπανικών τίτλων που σχετίζονται με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και, από το 1992, μετά από υπογραφή σχετικής «σύμβασης συνεργασίας» με την Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας που διδάσκεται έκτοτε με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος.

Aπό το 1999, το Ίδρυμα έχει επίσης αναγνωρισθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο «Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας».Επιπλέον, από το 2011, προσφέρει μαθήματα προετοιμασίας των εξετάσεων αυτών (επίπεδα Α1-Β1) σε ενδιαφερομένους από την Ουρουγουάη και λοιπές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η καρδιά της Ελλάδος, που χτυπά στην λεωφόρο Jose G. Artigas , ενδυναμώνει τους πολιτιστικούς της δεσμούς όχι μόνο με τη φίλη Ουρουγουάη αλλά και με τους ισπανόφωνους φίλους της, όπου γης, οι οποίοι εμπνέονται από το έργο του Ιδρύματος, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και σέβονται τον Ελληνικό Πολιτισμό.