Isalos.net Maritime e-Conference: Η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία

0

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές των επιμέρους ναυτιλιακών αγορών των dry και wet βρέθηκαν στο επίκεντρο του webinar που διοργάνωσε η Isalos.net με τη συνεργασία του Greek Shipping Cooperation Committee (GSCC) και υπό την αιγίδα της INTERCARGO και του Hellenic Engineers Society of Great Britain (HESGB). Το συγκεκριμένο webinar αποτέλεσε συνέχεια των αντίστοιχων επιτυχημένων συνεδρίων που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα τρία χρόνια στο Λονδίνο.

Φέτος, λόγω των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις, απόρροια της πανδημίας, το ετήσιο καθιερωμένο συνέδριο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Στη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Decoding Shipping: Τhe Day after the Pandemic» συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής και βρετανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παρακολουθήθηκε μεταξύ άλλων από φοιτητές των City, University of London, Cass Business School, Henley Business School, University of Reading, Newcastle University και ALBA Graduate Business School.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της Tototheo Maritime και την υποστήριξη της Watson Farley & Williams.

1ο πάνελ ‒ Prospects of the Dry Bulk Shipping in a Fast-Changing world

Πανελ 1

Στο πρώτο θεματικό πάνελ, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις κυριότερες προκλήσεις και τάσεις για την αγορά ξηρού φορτίου, σε μια εποχή κατά την οποία η πανδημία ήρθε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Aπανθρακοποίηση
Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα της ναυτιλίας και συζητείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε όλα τα διεθνή fora, αυτό της απανθρακοποίησης του κλάδου, οι εισηγητές τόνισαν ότι για την πολύπλευρη αυτή μετάβαση θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας (κατασκευαστές μηχανών, ναυπηγεία, προμηθευτές καυσίμων κ.ά.), καθώς επί του παρόντος την όλη ευθύνη αλλά και το κόστος επωμίζονται αποκλειστικά οι πλοιοκτήτες. Παράλληλα υπογράμμισαν την απροθυμία των ναυλωτών να επιμεριστεί το κόστος απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και πρόσθεσαν ότι, ενώ οι κανονισμοί είναι σε ισχύ, η απαραίτητη τεχνολογία δεν είναι διαθέσιμη για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του webinar τόνισαν επίσης ότι ιδιαίτερα ο κλάδος των dry έχει βελτιώσει το carbon intensity κατά 30%, όταν ο στόχος για τη βελτίωση του CII έως το 2030 είναι για 40%. Ως εκ τούτου, η ναυτιλία έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και διαρκώς προσαρμόζεται στις νέες εξελίξεις. Συγχρόνως, έμφαση δόθηκε σε περιφερειακά μέτρα που λαμβάνονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και ουσιαστικά δημιουργούν μια σύγχυση στον δρόμο προς μια πράσινη ναυτιλία.

Ναυτιλιακή χρηματοδότηση
Σε ό,τι αφορά τα Poseidon Principles, αναφέρθηκε ότι ουσιαστικά αποτελούν ένα πλαίσιο για το κατά πόσο τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συμπορεύονται με τους περιβαλλοντικούς στόχους του ΙΜΟ. Οι εισηγητές του πρώτου πάνελ φάνηκαν αισιόδοξοι ότι, παρά τη μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων κυρίως από πλευράς βορειοευρωπαϊκών τραπεζών, η ναυτιλία δεν θα αντιμετωπίσει έλλειμμα χρηματοδότησης, ιδιαίτερα εφόσον οι εταιρείες του κλάδου αντεπεξέρχονται στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα φαίνεται να αναδύονται και νέες μορφές χρηματοδότησης της ναυτιλίας, οι οποίες θα συμβάλουν στο να γεφυρώσουν το χάσμα της απουσίας μέρους του παραδοσιακού τραπεζικού δανεισμού.

 
Ψηφιοποίηση
Η τεχνολογική επανάσταση που λαμβάνει χώρα και στον κλάδο της ναυτιλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου ξηρού φορτίου. Αναφέρθηκε ότι πλέον πολλές από τις διαδικασίες εν πλω και στα γραφεία πραγματοποιούνται ψηφιακά, εξέλιξη που ενισχύει την αποδοτικότητα και μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης των εν λόγω διαδικασιών.

Οικονομική ανάπτυξη, γεωπολιτική και προοπτικές της ναυλαγοράς
Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και εκτιμώμενης οικονομικής ανάκαμψης; Η κλιματική ατζέντα της νέας κρατικής διοίκησης των ΗΠΑ θα έχει έναν σοβαρό αντίκτυπο στις διά θαλάσσης ροές άνθρακα και iron ore, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Από την πλευρά της ζήτησης, τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μια διαρκής ανάπτυξη, ωστόσο, όπως υποστηρίχθηκε, η υπερπροσφορά τονάζ είναι αυτή που πιέζει τη ναυλαγορά. Θετικό για την πορεία της ναυλαγοράς είναι, βέβαια, το γεγονός ότι το orderbook κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών, ενώ τα σημαντικά πακέτα οικονομικής στήριξης από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα αυξήσουν την κατανάλωση και θα ωθήσουν προς τα επάνω τις εμπορευματικές ροές.

Ειδική μνεία έγινε τέλος στους ναυτικούς, οι οποίοι εν μέσω σημαντικών προκλήσεων για τη ναυτιλία συμβάλλουν τα μέγιστα στην αδιάκοπη ροή αγαθών ανά τον κόσμο. Διατυπώθηκε μάλιστα η άποψη ότι η έλλειψη ναυτικών παγκοσμίως αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη και η ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να είναι παρούσα για να διατηρήσει ακμαίο το επίπεδο της ναυτοσύνης.

Εισηγητές στο πρώτο πάνελ ήταν οι κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός, πρόεδρος του Greek Shipping Cooperation Committee και Fafalios Ltd., Δημήτρης Φρανκ Σαρακάκης, IONIC (UK), Ιωάννης Μ. Χατζηπατέρας, John C. Hadjipateras & Sons Ltd., Ισίδωρος Καρούσης, Chios Navigation (Hellas) Ltd., Δρ. Κώστας Γκόνης, Γενικός Γραμματέας της INTERCARGO, Δημήτρης Μονιούδης, πρόεδρος του Hellenic Engineers Society of Great Britain και General Manager της Rethymnis & Kulukundis Ltd., και Νικόλας Τριανταφυλλάκης, Managing Director της W Marine Inc. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δρ. Νίκος Παπαποστόλου, Associate Director, The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade & Finance, Cass Business School, City, University of London.

2ο πάνελ ‒ Looking ahead: Drivers of Change for the Wet market

Πανελ 2
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου θεματικού πάνελ για τις προοπτικές και τις τάσεις της αγοράς των δεξαμενόπλοιων, οι συμμετέχοντες προέβησαν σε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων της περσινής χρονιάς και του αντίκτυπου της πανδημίας. Αναφέρθηκε αρχικά ότι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης συνεχίζεται στον κλάδο, ενώ, συγκρίνοντας τους τρεις κυριότερους τύπους δεξαμενόπλοιων, η ναυλαγορά των Aframaxes φαίνεται αυτή τη στιγμή να παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές. Στον κλάδο των clean, «η κατάσταση παραμένει flat», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ενώ η Ασία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη του κλάδου. Για τις τιμές των second hand διατυπώθηκε η άποψη ότι ακολουθούν καθοδική πορεία, όχι βέβαια στα επίπεδα που αναμενόταν από αναλυτές και στελέχη της αγοράς.

Στην πλειονότητά τους οι εισηγητές του δεύτερου πάνελ φάνηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της ναυλαγοράς. Ιδιαίτερα τα product tankers θα επωφεληθούν από σειρά παραγόντων, όπως εξήγησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία διέκοψε πρόσφατα τη λειτουργία του τελευταίου της διυλιστηρίου, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι περισσότερα φορτία πετρελαϊκών προϊόντων θα εξαχθούν από την Κίνα για να καλύψουν τις ανάγκες εισαγωγών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αυξάνοντας παράλληλα τα τονομίλια. Την ίδια ώρα, οι δυτικές οικονομίες επανακάμπτουν σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, με άμεση συνέπεια την αύξηση της ζήτησης πετρελαϊκών προϊόντων. Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ουάσιγκτον, υπό τη νέα προεδρία, απέναντι στην Κίνα και πώς μια ενδεχόμενη «κανονικότητα» θα επηρεάσει την αγορά. Ενδιαφέρουσες απόψεις διατυπώθηκαν επίσης για το δίλημμα ανάμεσα στην αγορά ενός second-hand δεξαμενόπλοιου και στην παραγγελία ενός νεότευκτου.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας, επισημάνθηκε ότι πολλές διεργασίες και διαδικασίες στη ναυτιλία επιταχύνθηκαν ως απόρροια των περιορισμών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανθρωπιστική κρίση της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων στα λιμάνια του κόσμου.

Η αβεβαιότητα που επιφέρουν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι συνεπακόλουθες τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν τις παραγγελίες σε χαμηλά επίπεδα, όπως αναλύθηκε από τους εισηγητές. Με δεδομένο ότι η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ναυτιλίας έγκειται και στα νέα καύσιμα, οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στη διαθεσιμότητα καυσίμων όπως το LNG, το LPG, η αιθανόλη, η μεθανόλη, το υδρογόνο και η αμμωνία. Στο τραπέζι του ΙΜΟ είναι ο EEXI και ο CII και, όπως σημειώθηκε, υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εφαρμοστεί ο CII. Εν κατακλείδι, κοινή παραδοχή ήταν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και όλες οι βιομηχανίες θα πρέπει να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της. Η δε ναυτιλία θα καταφέρει να προσαρμοστεί, όπως ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια.

Εισηγητές στο δεύτερο πάνελ ήταν οι κ. Βασίλης Μπακολίτσας, Chairman, Hellenic Mediterranean Panel INTERTANKO και Director, Sea Pioneer Shipping Corporation, Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Zodiac Maritime Ltd., Δημήτρης Πατρίκιος, CEO της Kyklades Maritime Corporation, Χάρης Κοσμάτος, Corporate Development Officer, Tsakos Energy Navigation Ltd., Adrian Economakis, Chief Strategy Officer της VesselsValue, Capt. David Handley, Senior Associate-Dispute Resolution της Watson Farley & Williams. Το πάνελ συντόνισε η κ. Μαρία Μπερτζελέτου, αναλύτρια, Ναυτικά Χρονικά.

Διοργάνωση

isalos-net-logo-2-black

Με τη συνεργασία

greekshippingcommittee

Υπό την Αιγίδα

INTERCARGO Hellenic Engineers Society of Great Britain

Κύριος Χορηγός

tototheoMaritimeLanscape

Υποστηρικτής

WFW_Promo_Logo_RGB

Με τη Συμμετοχή

Isalos.net London Event Universities

Χορηγοί της Isalos.net

2021.03.05 - Isalos Sponsors