Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

0

Η 2α Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 υπογράφηκε η Σύμβαση Ραμσάρ, στην ομώνυμη πόλη του Ιράν, από 158 χώρες. Η σύνθεση της συγκεκριμένης συνθήκης βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση των περιβαλλοντολόγων όσον αφορά τους υδροβιοτόπους. Σκοπός της σύμβασης είναι η προστασία των υδροβιοτόπων με διεθνές ενδιαφέρον για τα υδρόβια πουλιά.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για τα υδροτροπικά οικοσυστήματα της Ελλάδας στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος WetMainAreas ‒ «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διατήρηση των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου», που χρηματοδοτείται από το INTERREG BalkanMed, η Ελλάδα διαθέτει 1.383 υγροτόπους και η συνολική τους έκταση είναι μεγαλύτερη από 200.000 εκτάρια. Τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνουν οι παράκτιοι υγρότοποι (εκβολές, δέλτα, κ.λπ.), οι φυσικές και οι τεχνητές λίμνες, ενώ παρατηρείται μεγάλο πλήθος τεχνητών λιμνών, εσωτερικών ελών και μικρών λιμνών.

Στην Ελλάδα, η Σύμβαση Ραμσάρ τέθηκε σε ισχύ από τις 25/11/1971, εντάσσοντας υπό την αιγίδα της 11 υδροβιοτόπους. Ο κατάλογος των προστατευόμενων υδροβιοτόπων της Ελλάδας είναι:

·         Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς

·         Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

·         Αμβρακικός Κόλπος

·         Λίμνη Μικρή Πρέσπα

·         Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους

·         Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια

·         Λίμνη Κερκίνη

·         Λίμνη Νέστου

·         Λίμνη Βιστωνίδα-Λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος

·         Λίμνη Ισμαρίδα και σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης

·         Δέλτα Έβρου

Επίσης, υπό την αιγίδα της Σύμβασης Ραμσάρ στην Ελλάδα βρίσκονται και τα εξής Εθνικά Πάρκα:

·         Πάρκο Βορείων Σποράδων

·         Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου