Ναυτικοί σε απεργία πείνας νοσηλεύονται στο Κουβέιτ

0

Το εγκαταλελειμμένο πλήρωμα του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «Ula» βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 7 Ιανουαρίου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τους αποδοθούν περισσότερα από $400.000 σε μισθούς που τους οφείλονται.

Έξι μέλη του πληρώματος νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, προτού επιστρέψουν στο πλοίο. Ενώ συνεχίζουν την απεργία πείνας, η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τοπικό εκπρόσωπο του ITF, παρόλο που ο Καταριανός πλοιοκτήτης και η σημαία του Palau είναι υπεύθυνοι για την υπάρχουσα κατάσταση, αποτελεί υποχρέωση του Κουβέιτ να επιλύσει την κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Τα περισσότερα μέλη πληρώματος εργάζονται στο συγκεκριμένο πλοίο για 14 μήνες ενώ ορισμένα μέλη έχουν παραμείνει στο πλοίο για περισσότερο από δύο χρόνια.

Στο ενδεχόμενο εγκατάλειψης ενός πλοίου, συνήθως η σημαία του πλοίου επεμβαίνει για να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή εν πλω και την απόδοση των αποδοχών στους ναυτικούς.

Η σημαία του Palau έχει τερματίσει την εκπροσώπησή της του συγκεκριμένου πλοίου από τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε το πλοίο παραμένει χωρίς σημαία, με τις απαιτήσεις των ναυτικών να είναι ανεκπλήρωτες.

Σύμφωνα με τον τοπικό εκπρόσωπο του ITF, καθώς το πλοίο δεν φέρει σημαία, οι αρμόδιες λιμενικές αρχές του Κουβέιτ είναι υπεύθυνες για την επίλυση του παραπάνω ζητήματος, και έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να σώσουν τους συγκεκριμένους ναυτικούς όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Πηγή: www.itfseafarers.org