Πώς η καινοτομία συμβάλλει στην εκτίμηση της ζήτησης LNG

0

Μια νέα πλατφόρμα που επιτρέπει την ανάλυση και την πρόβλεψη υφιστάμενων δεδομένων αλλά και τη δημιουργία μελετών περιπτώσεων αναφορικά με τη ζήτηση LNG αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του εγχειρήματος «East Coast Australia LNG Joint Industry Project» (EC JIP).

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υλοποιείται από το 2019 στην Αυστραλία, καθώς είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές LNG. Σε αυτό συμμετέχουν ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV GL, πλοιοκτήτες, σύμβουλοι ανάπτυξης υποδομών LNG καθώς και σχετιζόμενοι με την ενεργειακή βιομηχανία προμηθευτές.

Η εν λόγω πλατφόρμα διάθεσης και ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τη ζήτηση LNG αποτελεί τον πιο πρόσφατο «καρπό» του εγχειρήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε δύο επιμέρους στάδια. Κατά την πρώτη περίοδο, η έρευνα οδήγησε στην επιλογή κατάλληλου μοντέλου διαχείρισης και προσεγγιστικής πρόβλεψης της ζήτησης LNG. Σε συνέχεια της πρώτης, κατά τη δεύτερη περίοδο αναπτύχθηκαν μέθοδοι ανάλυσης συγκεκριμένων τεχνικών και λειτουργικών παραμέτρων, τα συμπεράσματα των οποίων οδήγησαν σε εξειδικευμένες, ανά περίπτωση, λύσεις, όπως την προτεινόμενη εγκατάσταση υποδομών ανεφοδιασμού LNG σε στρατηγικές τοποθεσίες.

Στην προηγμένη πλατφόρμα διατίθενται βασικές και χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι χρόνοι άφιξης των πλοίων σε σταθμούς ανεφοδιασμού του υπό μελέτη δικτύου, ενώ οι υπολογισμοί βασίζονται σε επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου από δεδομένα του 2018-2019. Το λογισμικό δύναται να παράγει αναλυτικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση LNG στο δίκτυο, αξιοποιώντας πληροφορίες όπως τον τύπο, την ηλικία και το μέγεθος των πλοίων.

Φωτό:ABIR SULTAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ