Isalos.net: Η νέα πραγματικότητα για τις αλλαγές πληρωμάτων

0

Τους τελευταίους μήνες οι μεταφορές στο σύνολό τους βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες, απότοκος εξέλιξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τη συνοδεύουν. Ο εν λόγω κλάδος καλείται να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του με τις προκλήσεις να φαντάζουν σημαντικές και το μέλλον αβέβαιο.

H ανθρωπιστική κρίση της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων, η στάση των ναυλωτών στο ζήτημα αυτό και η νέα πραγματικότητα στις αερομεταφορές ήταν μερικές από τις θεματικές ενότητες στις οποίες κινήθηκε η συζήτηση κατά τη διάρκεια του webinar που διοργάνωσε η Isalos.net. με θέμα «Αλλαγές πληρωμάτων, επιβατική και εμπορευματική κίνηση: Η νέα πραγματικότητα για το 2021».

Αερομεταφορές: Η νέα πραγματικότητα

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών και του ταξιδιωτικού οργανισμού Marine Tours τόνισαν ότι η κατάσταση στον κλάδο τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν ωστόσο, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι προοπτικές παραμένουν ομιχλώδεις. Εξέφρασαν παράλληλα την άποψη ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός ναυτικών δεν μπορεί να ταξιδέψει εξαιτίας συγκεκριμένων κρατικών πολιτικών που επηρεάζουν και τις αεροπορικές μεταφορές, οι αεροπορικές εταιρείες καταλαμβάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή μετακίνησή τους παρά το γεγονός ότι το πτητικό τους έργο συρρικνώνεται. Υποστήριξαν επίσης ότι έχουν υιοθετηθεί αρκετές ευέλικτες τιμολογιακές πολιτικές για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες, αλλά και συχνά μεταβαλλόμενες λόγω εξωγενών παραγόντων, ανάγκες της αγοράς.

Αλλαγές πληρωμάτων: Οι προκλήσεις και η στάση των ναυλωτών

Οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών υπογράμμισαν για ακόμη την αγωνία τους για τις αλλαγές πληρωμάτων λόγω των υφιστάμενων κρατικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Την ίδια ώρα στάθηκαν στην αδυναμία αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της ναυτιλίας, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων που θα συμβάλλουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Ειδική μνεία έγινε στους ναυλωτές, των οποίων μερικών η στάση κατά την κρίσιμη αυτή συγκυρία μάλλον δυσχεραίνει τις προσπάθειες ασφαλών μετακινήσεων πληρωμάτων. Με δόση αυτοκριτικής οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών επεσήμαναν ότι ο κλάδος ίσως έχει αποτύχει να επικοινωνήσει το σημαίνοντα ρόλο της ναυτιλίας για την αδιάκοπη ροή εμπορευμάτων ανά τον κόσμο. Συμφώνησαν παράλληλα ότι απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός ενώ είναι καθήκον όλων των φορέων της ναυτιλιακής κοινότητας να αναδείξουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στα λιμάνια. Ειδική αναφορά έγινε στους Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι με υπομονή και σύνεση χειρίστηκαν τόσο εν πλω όσο και στην στεριά την κρίση και σε αντίθεση με άλλους ναυτικούς λαούς αντιμετώπισαν με ρεαλισμό και κατανόηση τις αντικειμενικές δυσκολίες που ανέκυψαν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Οι προοπτικές της ναυτιλίας και ο ρόλος των νέων

Με έναν τόνο αισιοδοξίας, όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνάντηση εξέφρασαν την άποψη ότι η ναυτιλία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, αφού τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος είναι αρκετά και οι εταιρείες έχουν ετοιμαστεί καλύτερα. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι θα κληθούν να συνεχίσουν το έργο της ναυτιλίας, της οποίας οι προοπτικές είναι εξαιρετικές για το μέλλον. Εξάλλου η ναυτιλία αποτελεί ζωτικής σημασίας κλάδο για την ελληνική οικονομία και η φήμη της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας στα πέρατα του κόσμου εν πολλοίς οφείλεται στους ανθρώπους που την υπηρετούν σε στεριά και θάλασσα.

Στην ανοικτή ψηφιακή συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, Regional Manager Greece, Cyprus and Turkey, Sales Division της Air France, KLM and Delta Air Lines, Βασίλης Σακέλλης, Managing Director, Alassia NewShips Management Inc., καπτ. Ιωάννης Τσούρας, Crew Manager της Alpha Bulkers Shipmanagement Inc., Κώστας Τζεβελέκος, Regional Sales Manager Greece & Cyprus της Lufthansa, Γιώργος Σαλίβερος, Crew Manager, της Maran Gas Maritime Inc., Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO της Marine Tours και Εβελίνα Πεταλωτή, Deputy Crew Manager της Tsakos Columbia Shipmanagement (“ TCM”) S.A.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

 

Υποστηρικτής:

Marine Tours

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και τη συμμετοχή:

Isalos Sponsors