Ι. Χιωτόπουλος: Οι εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις επέφεραν πολλά οφέλη

0

Του Ιωάννη Χιωτόπουλου, VP & Regional Manager-South East Europe, Middle East and Africa, DNV GL

Mε τον όρο remote survey εννοούμε την εξ αποστάσεως επιθεώρηση, η οποία μπορεί να διεξαχθεί για ένα συγκεκριμένο εύρος ειδών επιθεώρησης. Κατά τη διεξαγωγή ενός remote survey, ο επιθεωρητής δεν χρειάζεται να επιβιβαστεί στο πλοίο· αντίθετα, με τη χρήση online σύνδεσης και video streaming links, μπορεί να επιθεωρήσει πλοία σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου από το γραφείο του, με τη βοήθεια ειδικών αρχείων, φωτογραφιών, videos και σχετικές πληροφορίες από τους πελάτες και το εκάστοτε πλήρωμα.
 

Ο DNV GL έχει υπάρξει πρωτοπόρος στον εν λόγω τομέα, έχοντας ήδη από το 2018 αναγάγει το remote survey σε ένα πολύ αποτελεσματικό customer service, ενώ το 25% όλων των επιθεωρήσεών του για το 2019 διεξήχθη remotely. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των πελατών μας έχουν χρησιμοποιήσει το service τουλάχιστον μία φορά.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επέφερε πολλά οφέλη και διευκολύνσεις σε σχέση με τις διαδικασίες της επιθεώρησης. Μεταξύ άλλων, προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε ένα εξειδικευμένο δίκτυο επιθεωρητών και ειδικών χωρίς χρονικούς περιορισμούς (24/7) και άμεση ανταπόκριση όπου και όποτε χρειάζεται. Επιπλέον, οδηγεί σε μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών, με απαλοιφή των ταξιδιωτικών και άλλων εξόδων, σε μείωση του χρόνου αναμονής, ενώ παράλληλα μπορεί να παρέχεται βοήθεια ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Ορισμένα μόνο παραδείγματα περιπτώσεων όπου η χρήση του συγκεκριμένου service υπήρξε καταλυτική είναι έκτακτες βλάβες, επιθεώρηση/επιβεβαίωση επισκευών εξοπλισμού ενώ το πλοίο βρισκόταν σε δυσπρόσιτο ή και απομακρυσμένο λιμένα/τοποθεσία, έκτακτες επιθεωρήσεις υφάλων, παράταση επιθεωρήσεων, ολοκλήρωση μικρού υπολειπόμενου μέρους περιοδικών επιθεωρήσεων αλλά και περιοδικές επιθεωρήσεις ραδιοεξοπλισμού (GMDSS), περιορισμένης έκτασης και επικινδυνότητας, βλάβες στην κατασκευή ή και στη γάστρα του πλοίου και πολλά ακόμα.

Τα remote surveys μπορούν να εφαρμοστούν κατά κύριο λόγο σε οποιαδήποτε μη προγραμματισμένη επιθεώρηση, όπως σε περιπτώσεις βλάβης κατασκευαστικού αλλά και μηχανολογικού εξοπλισμού, περιορισμένης έκτασης γάστρας, κ.λπ., καθώς επίσης και σε επιλεγμένες περιοδικές επιθεωρήσεις, όπως είναι η περιοδική επιθεώρηση εγκατάστασης ραδιοεξοπλισμού, οι περιοδικές επιθεωρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και επιθεωρήσεις του εξωτερικού της γάστρας (περιοδικές αλλά και έκτακτες). Οι κύριες δυσκολίες εφαρμογής των remote surveys σχετίζονται κυρίως με επιθεωρήσεις όπου χρειάζεται εκτεταμένη χρήση ζωντανής μετάδοσης εικόνας/ήχου (livestreaming) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε πραγματικό χρόνο, όπως σε συγκεκριμένους χώρους επί του πλοίου ή όταν το πλοίο βρίσκεται σε τοποθεσία που δεν έχει επαρκή κάλυψη σε εύρος και ταχύτητα δικτύου ώστε να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις, κυρίως στο ξεκίνημα των remote surveys, ήταν η μετάβαση από τη φιλοσοφία της επί του πλοίου επιθεώρησης σε εκείνη της απομακρυσμένης επιθεώρησης, καθώς και η επιλογή και η διαχείριση των κατάλληλων στοιχείων που θα αποτελέσουν ένα ισοδύναμο επίπεδο διασφάλισης με αυτό που έχει μια επιθεώρηση επί του πλοίου. Επιπρόσθετα, η εναρμόνιση όλων των εμπλεκομένων μερών με τον πιο ομαλό τρόπο στη νέα νόρμα των remote surveys ήταν, και συνεχίζει να συνιστά, κομβικό σημείο για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης. Ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης, η χρήση κοινής λογικής και αξιοποίηση της προϋπάρχουσας αλλά και της νέας εμπειρίας από τα remote surveys ήταν κάτι το οποίο έγινε σε μεγάλο βαθμό κατά το πιλοτικό στάδιο εφαρμογής, πολύ πριν από το ξέσπασμα της σημερινής πανδημίας.

Για τον DNV GL αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας οι πελάτες μας να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου. Μετά το ξέσπασμα του COVID-19, η πρόσβαση σε πλοία έγινε, και εξακολουθεί να είναι, σε κάποιες περιοχές εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής τόσο περιοδικών όσο και έκτακτων επιθεωρήσεων. Εκεί ακριβώς η χρήση του remote surveys service κατέστη αναγκαία, αποτελώντας την πιο ασφαλή και δυνατή επιλογή. Ως αποτέλεσμα, ο DNV GL έχει παρατηρήσει μια άνοδο της τάξεως του 33%, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν λόγω της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, πραγματοποιούνταν περίπου 225 remote surveys ανά εβδομάδα, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στα 300 remote survey cases στον αντίστοιχο χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα τάξη πραγμάτων, την όλο και μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη και, πλέον, την εξάπλωση του COVID-19, τα remote surveys φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, καθώς αποτελούν μια γρήγορη, πιο οικονομική και ασφαλή λύση.

Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Σήμερα πραγματοποιούνται 300 remote surveys ανά εβδομάδα” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 των Ναυτικών Χρονικών, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τις εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.