Η HELMEPA γιορτάζει 30 χρόνια εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών στην Ελλάδα

0

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών κάθε φθινόπωρο είναι η παλαιότερη και ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών για τα απορρίμματα σε ακτές και θάλασσα και αποτελεί πρωτοβουλία του μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy.

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Trash Free Seas, που δημοσίευσε o οργανισμός, πέρσι 940.000 εθελοντές σε 116 χώρες πραγματοποίησαν 7.000 καθαρισμούς συλλέγοντας 9.500 τόνους απορριμμάτων. Τα πολυπληθέστερα απορρίμματα ήταν – με διαφορά – οι περίπου 5 εκατ. συσκευασίες τροφίμων και τα πάνω από 4 εκατ. αποτσίγαρα, γεγονός που αποδεικνύει την ατομική ευθύνη στην παγκόσμια εξάπλωση του προβλήματος.

Φέτος, λόγω της πανδημίας Covid-19, ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών θα πραγματοποιηθεί με έμφαση στην ασφάλεια των εθελοντών, οι οποίοι καλούνται να οργανωθούν σε μικρές ομάδες, χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε γάντια και μάσκες και κρατώντας αποστάσεις.

Η HELMEPA, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια συντονισμού της εθελοντικής αυτής δράσης στην Ελλάδα, προσκαλεί μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου 2020 όλους όσοι αγαπούν τη θάλασσα να καθαρίσουν συμβολικά μία ακτή ή τμήμα του βυθού από τα απορρίμματα, πάντα με προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Η διαδικασία είναι απλή: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να λάβουν από τη HELMEPA οδηγίες για την ασφαλή οργάνωση της δράσης και το Δελτίο Καταγραφής απορριμμάτων, μαζί με την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την HELMEPA στο email environment@helmepa.gr ή στο τηλέφωνο 210-9343088.