Που οφείλεται ο συνωστισμός των δεξαμενόπλοιων στην Κίνα;

0

Του Καπτ. Γ. Γεωργούλη

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο των διυλιστηρίων από τη μία και η πτώση της τιμής του πετρελαίου από την άλλη οδήγησαν στον κατάπλου μεγάλου αριθμού δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου στα λιμάνια της Κίνας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των πλοίων στα αγκυροβόλια με το πετρέλαιο να είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές τους.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας (lockdown) οδήγησε στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων, καθώς η ζήτηση για καύσιμα στη χώρα ανέβηκε κατακόρυφα. Οι δεξαμενές αποθήκευσης σταδιακά θα αρχίσουν να αδειάζουν και τα δεξαμενόπλοια που σήμερα έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές σε όλα τα λιμάνια υποδοχής αργού πετρελαίου στις ακτές της Ανατολικής Κίνας θα καλούνται να αδειάσουν τις δεξαμενές τους στους χώρους αποθήκευσης αργού πετρελαίου και από εκεί στα διυλιστήρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε καύσιμα.

Σήμερα, από δέκα έως είκοσι δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου περιμένουν να εκφορτώσουν στους τερματικούς σταθμούς της Κίνας που προμηθεύουν κρατικά και ανεξάρτητα διυλιστήρια. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας οδηγεί την αγορά του αργού πετρελαίου σε ανάκαμψη, με τη ζήτηση τον Μάιο σχεδόν να ανέρχεται στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την εφαρμογή των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Τα κινεζικά διυλιστήρια έχουν ήδη μεγιστοποιήσει τη δραστηριότητά τους στην παραγωγή προϊόντων του αργού πετρελαίου, όπως βενζίνη και ντίζελ, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στην ενίσχυση της μεγιστοποίησης της παραγωγής προϊόντων αργού πετρελαίου, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τη συγκράτηση της λιανικής τιμής των καυσίμων ακόμα και αν η τιμή του αργού πέσει κάτω από 40 δολάρια το βαρέλι. Η ανάκαμψη της ζήτησης της Κίνας και οι τρέχουσες χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν πλέον μεγάλο κίνητρο για τα διυλιστήρια, ακόμα και εκτός Κίνας, να αυξήσουν τη ζήτηση σε αργό πετρέλαιο.

Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων που έφτασε στα κινεζικά λιμάνια κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ακινητοποιήθηκε στην αναμονή για εκφόρτωση στις επαρχίες Shandong και Liaoning. Τα περισσότερα από τα πλοία είναι Suezmaxes και VLCCs, τα οποία εκτιμάται ότι μεταφέρουν συνολικά περίπου 4 εκατ. τόνους πετρέλαιο από χώρες όπως η Ρωσία, η Κολομβία, η Ανγκόλα και η Βραζιλία.

Το Shandong φιλοξενεί τους τερματικούς σταθμούς Qingdao και Rizhao και τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, γνωστά και ως τσαγιέρες (teapots), έχουν ανακάμψει με τους ίδιους ρυθμούς που είχαν βυθιστεί κατά την έξαρση της πανδημίας. Τα ποσοστά παραγωγής σημείωσαν ρεκόρ της τάξεως του 76% στα τέλη Μαΐου, σε σύγκριση με το χαμηλό του 42% τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, οι ουρές στην αναμονή των δεξαμενόπλοιων θα μεγαλώσουν, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων, ίσως ο μεγαλύτερος από την αρχή του 2017, μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Κίνα από σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο.

Τρεις είναι οι κύριες αιτίες που οι ροές του αργού προς την Κίνα θα παρουσιάζουν συνεχόμενο αυξητικό πρόσημο:

  • Η παρατεταμένη περίοδος με τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου.
  • Η μεγιστοποίηση της παραγωγής ακριβών σε σχέση με την τιμή αργού, προϊόντων διύλισης.
  • Η τάση αποθήκευσης αργού.

Και οι τρεις παραπάνω αιτίες θα ενισχύσουν τον συνωστισμό των δεξαμενόπλοιων στην Κίνα, με οφέλη στους διαχειριστές των πλοίων για τα χρονοναυλωμένα, ενώ για τα πλοία που δραστηριοποιούνται στη spot αγορά θα σημαίνει λιγότερα κέρδη όσο η αγορά κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα πλοία τους είναι δεσμευμένα στην αναμονή της Κίνας με κέρδη την αποζημίωση για τις επισταλίες που είναι μεν σημαντικά σε μια μέση αγορά, δεν παράγουν όμως τα κέρδη που η τρέχουσα αγορά προσφέρει.

Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Μεγιστοποίηση του χρόνου αναμονής για τα δεξαμενόπλοια στα λιμάνια της Κίνας” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου των Ναυτικών σελ. 88. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.

Φωτό: Wallace Wonn/ΑΠΕ-ΜΠΕ