Isalos.net: Η ελληνική παράδοση στη ναυτιλία πρέπει να συνεχιστεί (Βίντεο)

0

Η ανάγκαιότητα διατήρησης της κυρίαρχης θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, το προφίλ των νέων που ακολουθούν τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, καθώς και το ζήτημα επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών αποτέλεσαν τα κύρια αντικείμενα της ψηφιακής συνάντησης της Isalos.net, η οποία διεξήχθη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020. Χορηγός της ψηφιακής συνάντησης ήταν η VENLYS Maritime Specialisation Services.

Στην ψηφιακή συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Η στρατηγική σημασία της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε, ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε πως σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (International Chamber of Shipping- ICS), τα επόμενα χρόνια αναμένεται πως θα υπάρξει έλλειψη αξιωματικών της τάξεως των 147.000 περίπου. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την πεποιήθηση του πως η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ικανών και ποιοτικών αξιωματικών μπορεί να αντισταθμιστεί, εφόσον επενδύσουμε στη ναυτική εκπαίδευση. Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ τόνισε μάλιστα πως τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 18.500 διπλώματα σε Έλληνες πλοιάρχους και μηχανικούς Γ’ τάξης.

Επιπλέον, ο υπουργός ΥΝΑΝΠ δήλωσε πως στρατηγικός στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η διατήρηση της κυρίαρχης θέσης της Ελλάδας στην διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ τόνισε πως η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα επιτευχθεί μέσα από μία νέα αρχιτεκτονική στα ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην από κοινού πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να δωθεί το κίνητρο σε μαθητές επαγγελματικών λυκείων, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν, όπως ανέφερε ο υπουργός, να δωθεί το κίνητρο και η δυνατότητα σε ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τη θάλασσα και θέλουν να προσφέρουν στο ναυτικό επάγγελμα, να ανελιχθούν.

Το προφίλ των νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, έπειτα από σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε, παρουσίασε το προφίλ των νέων που φοιτούν στις ΑΕΝ. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα ανέφερε πως το 70% των σπουδαστών που φοιτούν στις ΑΕΝ της χώρας κατάγεται από την Αττική και την Πελοπόννησο. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου επεσήμανε πως οι οικογένειες 4 στους 10 σπουδαστών βρίσκονται σε όχι και τόσο ανθηρή οικονομική κατάσταση.  Πρόκειται δε για παιδιά γονέων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα των επαγγελμάτων του δημοσίου και του οικονομικού τομέα, με μόλις το 12% να είναι παιδιά ναυτικών ή παιδιά γονέων που ασχολούνται με ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Επιπλέον, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης τόνισε πως από επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα, έχει από πρώτο χέρι επιβεβαιώσει τη θέληση των νέων για ενασχόληση με το ναυτικό επάγγελμα. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης στοχευμένης πληροφόρησης, και ύπαρξης κατάλληλου συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, που θα δώσει στους νέους τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στο ζήτημα επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ζήτημα επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών, ο υπουργός ΥΝΑΝΠ τόνισε ότι παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, η οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο έπειτα από την ομαλή επανέναρξη των διεθνών πτήσεων.

Σε μήνυμα αισιοδοξίας προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου και του Ιδρύματος Ευγενίδου θα συμβάλουν τα μέγιστα, προκειμένου να συνεχιστεί η ελληνική παράδοση στο τομέα της ναυτιλίας. Αμφότεροι οι συνομιλητές τόνισαν την ανάγκη για απόκτηση γνώσεων και καταβολής προσωπικού αγώνα από τους νέους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καταλήγοντας ότι η γενιά Ζ μπορεί όχι μόνο να ανταπεξέλθει, αλλά και να βγει δυνατότερη από αυτή την κρίση.

Χορηγός:

VENLYS

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Isalos.net χορηγοί