Καλή Ανάσταση από το πλήρωμα του Δ/Ξ PEGASUS

0

Οι γιορτές φέρνουν τις οικογένειες και τους φίλους πιο κοντά, γίνονται αφορμή για μια χαρούμενη συγκέντρωση, λίγες ανέμελες ημέρες ξεκούρασης, ανταλλαγή ευχών και δώρων. Όχι για όλους… Όχι πάντα…

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό, επειδή τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να ακούσουμε μια φωνή που μας περιγράφει μια άλλη πραγματικότητα, δύσκολη, συχνά σκληρή, ωστόσο γεμάτη δυνατές συγκινήσεις και αξέχαστες εμπειρίες.

Ο 32χρόνος πλοίαρχος Αριστείδης Καριώτης της Pantheon Tankers Management, μοιράζεται μαζί μας από τη Νότια Αμερική τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που δουλεύει μακριά από τους δικούς του και τονίζει την αξία της πίστης και της ελπίδας.

Τι σημαίνει Πάσχα για έναν ναυτικό που ταξιδεύει στις Επτά Θάλασσες;

Όλοι οι ναυτικοί γνωρίζουν ότι η δουλειά τους, εκτός από σωματικές, έχει και συναισθηματικες προκλήσεις. Έτσι, πάντα στις γιορτές είναι κυρίαρχα τα συναισθήματα της μοναξιάς και της νοσταλγίας… Πόσω μάλλον το Πάσχα, που είναι οικογενειακή γιορτή και είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις στιγμές της οικογενειακής γαλήνης, όλοι όμως πάνω στο πλοίο προσπαθούμε να περάσουμε τις γιορτές όσο πιο οικογενειακά γίνεται, για να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Ακούς από τον καθένα να διηγείται και μια διαφορετική ιστορία από τον τόπο του και προσπαθείς να φέρεις και εσύ στο μυαλό σου αναμνήσεις από τις ημέρες αυτές. Βέβαια, κυρίαρχο ρόλο έχει πάντα η νοσταλγία της οικογένειας. Μιας οικογένειας που σε στηρίζει κάθε μέρα, παρά την απόσταση, και μοιράζεται μαζί σου πολύ περισσότερο τις γιορτινές στιγμές, σαν να είσαι εκεί. Αυτό είναι η δύναμή μας: οι δικοί μας άνθρωποι. Το Πάσχα λοιπόν για όλους εμάς είναι αναμνήσεις και συναισθήματα ανάμεικτα, τα οποία ο καθένας βιώνει με τον δικό του τρόπο.

Πώς διαφέρουν οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα από όλες τις υπόλοιπες ημέρες εν πλω;

Στο πλοίο προσπαθούμε να ζήσουμε όσο πιο πατροπαράδοτα γίνεται τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, για να αισθανθούμε σαν να είμαστε σπίτι μας. Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αυγά, το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται η μαγειρίτσα, τα τσουρέκια και τα κουλούρια και, φυσικά, γίνεται και η προετοιμασία του αρνιού. Έτσι δημιουργείται μια ατμόσφαιρα οικογενειακής ζεστασιάς και θρησκευτικής κατάνυξης, όπως σε κάθε ελληνικό σπίτι. Οι αργίες είναι ίδιες όπως και στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να γίνουν όλα τα παραπάνω εάν ταξιδεύουμε με 8 ή 9 μποφόρ. Επίσης βασικό είναι να μη βρίσκεται το πλοίο σε κάποιο λιμάνι. Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει από φορητά walkie talkie το «Χριστός Ανέστη» κατά τη διάρκεια μιας πρόσδεσης ή μιας φορτοεκφόρτωσης.

Το Πάσχα στο πλοίο είναι μια καθαρά ελληνική υπόθεση; Με ποιον τρόπο συμμετέχουν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος;

Ως καπετάνιος φροντίζω να τηρούνται οι θρησκευτικές παραδόσεις όλων των εθνικοτήτων του πληρώματος. Ανεξαρτήτως λοιπόν εθνικότητας και θρησκείας, όλοι τιμούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Όλες οι εθνικότητες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι χριστιανοί (Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Φιλιππινέζοι), οπότε είναι εύκολο να συνυπάρξουμε σε μια θρησκευτική γιορτή όπως το Πάσχα. Αυτό μας βοηθάει πολύ να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, «στο πλοίο είμαστε μια οικογένεια» που προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται ο σεβασμός προς το αξίωμα του καθενός.

Ποιο Πάσχα εν πλω σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τις ημέρες του Πάσχα που έχω περάσει μέσα σε πλοία. Σίγουρα όμως ξεχωρίζω τις όμορφες στιγμές του 2017, όταν είχε έρθει μαζί μου η σύζυγός μου. Προτιμώντας να ακολουθήσει τις δικές μου επιλογές, άφησε πίσω τη δουλειά της και ήρθε στο πλοίο για να είμαστε μαζί. Αυτό με έκανε πραγματικά να νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου. Ήταν το καλύτερο Πάσχα που έχω κάνει μέσα στο πλοίο.

Πώς επηρεάζει η παγκόσμια επιδημία τη ζωή των ναυτικών εν πλω;

Λόγω της πανδημίας, όλος ο κόσμος βιώνει πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όλοι ανησυχούμε για τις οικογένειές μας, πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε χιλιάδες μίλια μακριά. Μας έχει δημιουργήσει μια μόνιμη ανησυχία και άγχος η εξέλιξη όλης αυτής της κατάστασης. Ενημερωνόμαστε συνεχώς και καθημερινά από επιστολές που λαμβάνουμε από την εταιρεία, αλλά και από το ίντερνετ, που ευτυχώς παρέχεται δωρεάν προς όλους. Επικοινωνούμε συχνότερα με τις οικογένειές μας, και αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία όλων μας. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρούνται όλες οι διαδικασίες και οι οδηγίες πρόληψης που έχουν ληφθεί από την εταιρεία. Είναι δύσκολη η παραμονή μας σε κάθε λιμάνι, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, το πλοίο είναι ένας κλειστός χώρος που ευνοεί τη διάδοση οποιουδήποτε ιού μας χτυπήσει την πόρτα. Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους άγνωστους. Όσο και αν θέλουμε να προφυλαχτούμε, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος. Εάν ένα μέλος του πληρώματος προσβληθεί από τον ιό κατά την παραμονή μας στο λιμάνι, τα συμπτώματα θα εκδηλωθούν όταν το πλοίο θα είναι ήδη εν πλω. Αυτό σημαίνει ότι ήδη θα έχει μεταδοθεί ο ιός σε όλους μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα ποντοπόρα πλοία δεν υπάρχουν οι ευκολίες περίθαλψης που παρέχουν τα νοσοκομεία. Το επόμενο λιμάνι, όπου θα μπορεί να ληφθεί βοήθεια, είναι μετά 15 ημέρες το λιγότερο. Άρα καταλαβαίνετε πόσο μας ανησυχεί αυτό. Εξαιτίας της καραντίνας, χιλιάδες ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία, χωρίς την παραμικρή ιδέα για το πότε θα γίνει άρση των μέτρων. Δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στις οικογένειές μας, και αυτό μας επιβαρύνει περισσότερο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τους βρούμε όλους όπως τους αφήσαμε και όλο αυτό να τελειώσει πολύ σύντομα.

Η πλοιαρχία σε νεαρή ηλικία ποιες απαιτήσεις και προκλήσεις συνεπάγεται;

Στον χώρο της θάλασσας υπάρχουν πάντα απαιτήσεις και δυσκολίες, ανεξαρτήτως ηλικίας και θέσης. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ναυτικός, η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και η απομόνωση μέσα στο καράβι, μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, είναι μόνο κάποιες από αυτές τις δυσκολίες. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη αποφασιστικότητα, υπομονή, δεξιότητες και κυρίως ψυχική αντοχή για να μπορέσεις να διαχειριστείς όλες αυτές τις προκλήσεις. Όσον αφορά την πλοιαρχία σε νεαρή ηλικία, είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί έχεις να αποδείξεις πολλά πράγματα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μεγαλύτερων από εσένα συναδέλφων και να αποδείξεις σε όλους ότι δικαίως σε αποκαλούν «καπετάνιο». Είναι μια μεγάλη ανταμοιβή, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο σου τον εαυτό και τις προσπάθειες πολλών ετών, αλλά και δικαίωση των πλοιοκτητών και της διαχειρίστριας εταιρείας, που εμπιστεύτηκαν σε αυτόν τον «νεαρό» το πλοίο και ένα φορτίο δεκάδων εκατομμυρίων, όπως επίσης και ανθρώπινες ζωές.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που διαβάζουν τη συνέντευξή σας και επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί ΕΝ;

Το ναυτικό επάγγελμα είναι από τα ωραιότερα, γιατί σου επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις, χαρές, ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά και πίκρες. Πρέπει να το αγαπήσεις χωρίς περιορισμούς και να το υπηρετήσεις πιστά. Θα συμβούλευα λοιπόν όλους τους νέους που θέλουν να γίνουν αξιωματικοί ΕΝ να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν πράξη την επιθυμία τους, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής της θάλασσας, «τι κι αν οι κάβοι σού σκλήρυναν την παλάμη… Σαλπάρουμε».

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται;

Όλοι δοκιμαζόμαστε και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε συνεχώς τις συνέπειες της οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων δεκαετιών. Η τελευταία μας δοκιμασία είναι διαφορετική. Είναι ένας πόλεμος με αόρατο εχθρό και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε όλοι. Οι Έλληνες έχουν μάθει να αγωνίζονται και στις δύσκολες καταστάσεις βγαίνουν πάντα νικητές. Κουράγιο, λοιπόν, υπομονή σε όλους, ψυχική δύναμη και λογική. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και το χαμόγελο να επιστρέψει γρήγορα στα πρόσωπα όλων μας.

Με τη σειρά τους, η Isalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εύχονται σε όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους καλή αντάμωση, χρόνια πολλά και πάντα υγεία και καλές θάλασσες!