Isalos.net: Τι μέλλει γενέσθαι με τα Commodities και τις Ναυλαγορές (Βίντεο)

0

Οι κύριες εξελίξεις γύρω από τις ναυλαγορές και το θαλάσσιο εμπόριο ήταν το αντικείμενο του webinar με θέμα «Παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο: Τάσεις και εκτιμήσεις» που διοργάνωσε τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου η πρωτοβουλία Isalos.net, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η συγκεκριμένη -ψηφιακή- εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ειδικής έρευνας των Ναυτικών Χρονικών για τις τάσεις και εκτιμήσεις για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο το 2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2020, με την χορηγία της Melka Chartering.

Kοινή διαπίστωση όλων των εισηγητών είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα για το θαλάσσιο εμπόριο και τις ναυλαγορές. Πιο συγκεκριμένα τα ισχυρά επίπεδα ναύλων προς τα τέλη του 2019 δημιουργούσαν την πεποίθηση ότι και το 2020 θα είναι καλό για τις ναυλαγορές, χωρίς βέβαια οι αρχικές εκτιμήσεις να λάβουν υπόψη εξωτερικά σοκ της αγοράς , όπως αυτό που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή.

Δεξαμενόπλοια

Οι ναύλοι για τα product tankers και τα tankers στο σύνολό τους κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα το δ’ τρίμηνο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2019, οι πολιτικές και εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ και Κίνας «εκτόξευσαν» την ναυλαγορά των tankers.

Με δεδομένο το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών, το οποίο κινείται περίπου στο 10%, οι εκτιμήσεις ήταν αισιόδοξες για το  2020.Ιδιαίτερα το α’ τρίμηνο αναμενόταν ισχυρή ναυλαγορά με βάση την συνήθη εποχικότητα, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά. Εντούτοις, αυτήν την περίοδο οι τιμές των ναύλων για τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό διότι τα πλοία αυτά χρησιμοποιούνται από τους traders για αποθήκευση πετρελαίου καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι στην ξηρά κρίνονται ανεπαρκείς για να καλύψουν την μεγάλη προσφορά. Και τα μεγαλύτερα product tankers και συγκεκριμένα τα  LR2 χρησιμοποιούνται για την πλωτή αποθήκευση προϊόντων πετρελαίου, όπως είναι το jet fuel.

Bulk Carriers

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο oι ναύλοι για τα bulkers ήταν σε επίπεδα τέτοια που επαρκούσαν για την κάλυψη των εξόδων των πλοίων. Οι εκτιμήσεις συνεπώς έκαναν λόγο για ένα καλύτερο 2020. Από τον Δεκέμβριο του 2019,  η πλειονότητα των ναυλωτών αρνούνταν να αναλάβουν το κόστος των νέων καυσίμων καθώς οδεύαμε προς την εφαρμογή του sulphur cap με αποτέλεσμα η ναυλαγορά να υποχωρεί.

Οι ναύλοι για τα Capesizes, των οποίων το orderbook κινείται στο 17%, φαίνεται αυτή τη στιγμή πως πλήττονται περισσότερο καθώς τα μεγάλης χωρητικότητας Valemaxes έχουν αναλάβει τη θαλάσσια μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας. Η κατάσταση για τα μικρότερου μεγέθους bulkers όπως τα Supramaxes και τα Panamaxes είναι διαφορετική δεδομένου ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά σιτηρών. Συνεπώς οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ και Κίνας διαμορφώνουν σε έναν μεγάλο βαθμό το σκηνικό της ναυλαγοράς για τα εν λόγω πλοία. Η πανδημία ήρθε να αλλάξει όλα τα δεδομένα και παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία της Κίνας σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις αγορές της Ευρώπης ή της Ινδίας.

Containerships

Και την ναυτιλία γραμμών το 2019 ολοκληρώθηκε καλά με ισχυρούς ναύλους, οι ναυλωτές στη συγκεκριμένη αγορά σημείωσαν καλά εταιρικά αποτελέσματα και μετά από αρκετό καιρό υπήρχε  μια ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Από την άλλη, οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είχαν αρχίσει να υποχωρούν και με την υπογραφή της «φάσης 1» της εμπορικής τους συμφωνίας στις αρχές τους έτους, διαφαινόταν ότι η ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε containers θα παρουσίαζε σημάδια ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το επίσης περιορισμένο orderbook δημιούργησε προσδοκίες για ένα υποσχόμενο, από άποψη ναύλων, 2020. Το βιβλίο παραγγελιών σε όλες τις ναυτιλιακές αγορές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως προαναφέρθηκε, καθώς οι πλοιοκτήτες τηρούν στάση αναμονής τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης όσο και λόγω των κανονισμών του ΙΜΟ, που έτσι και αλλιώς δημιουργούσαν αβεβαιότητα και σκεπτικισμό για τις απαιτήσεις στα πλοία.

Ωστόσο, ο κορονοϊός ήδη έχει μειώσει τον όγκο εμπορευματοκιβωτίων που διακινείται κατά 4% ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 10% το 2020. Η πανδημία ουσιαστικά αποτέλεσε τροχοπέδη για την προσφορά commodities δεδομένου ότι οι βιομηχανίες της Κίνας διέκοψαν τη λειτουργία τους ενώ εν συνεχεία μεταλλάχθηκε σε πρόβλημα της ζήτησης καθώς οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που αποτελούν τους σημαντικότερους καταναλωτές τελικών προϊόντων, προχώρησαν σε μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων. Όπως και στις άλλες αγορές, έτσι και στα containerships, φως στο τούνελ θα υπάρξει με την σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας, ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες.

Προσφορά πλοίων

Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι ραγδαίες αλλαγές εντοπίζονται κυρίως στη ζήτηση, ωστόσο και η προσφορά πλοίων είναι αντιμέτωπη με στρεβλώσεις δεδομένου ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τα ναυπηγεία. Το χαμηλό orderbook σε όλες τις αγορές αποτελεί απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας στον κλάδο και ως εκ τούτου τα μηνύματα τουλάχιστον από το μέτωπο της προσφοράς είναι αισιόδοξα, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο webinar.

Spread LSFO-HSFO

Αναφορικά με το spread μεταξύ καυσίμων με χαμηλή και υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, διατυπώθηκε η άποψη ότι αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί αισθητά λόγω της πανδημίας αλλά και των διενέξεων μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που οδήγησε τις τιμές πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η συρρίκνωση του spread αποτελεί, κατά συνέπεια, δημιουργεί σκεπτικισμό στους πλοιοκτήτες, οι οποίοι επέλεξαν τα scrubbers για τη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές βλέψεις του ΙΜΟ.

Πέραν των αγορών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στάθηκε και στα φλέγοντα ζητήματα της απρόσκοπτης μετακίνησης ναυτικών και αλλαγής πληρωμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή μονοπωλούν τη καθημερινότητα της βιομηχανίας.

Εισηγητές στην ψηφιακή συνάντηση ήταν οι κ. κ. Βαλέντιος (Έντυ) Βαλεντής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pyxis Tankers Inc.,  Γιάννης Κοτζιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Xclusiv Shipbrokers Inc. & Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ναυλομεσιτών (HSA), Πιέρρος Μελιγκώνης, Αντιπρόεδρος της Melka Chartering Services Ltd., Δημήτριος Πατρίκιος, CEO της Kyklades Maritime Corporation, Φίλιππος Προκοπάκης, Commercial Manager / Chartering, Sale & Purchase της Danaos Shipping Co. Ltd. και  Χρήστος Χατζηγεωργίου, Managing Director της Almi Marine Management SA.

Τη συνάντηση συντόνισε ο Δρ. Δημήτρης Τσουκνιδής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

Χορηγός της έρευνας:
melka-logo-sm