Ατμοσφαιρική ρύπανση και ψυχική υγεία

0

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί αιτία θανάτου για 7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν αέρα με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.

Οι επιπτώσεις της μολυσμένης ατμόσφαιρας στη σωματική υγεία και ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Για πρώτη φορά, όμως, ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Δανία μελέτησαν τη συσχέτιση της ποιότητας του αναπνεόμενου αέρα με την εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών. Κατόπιν ανάλυσης των δεδομένων υγείας και από τις δύο χώρες, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι σε αέρα με υψηλά επίπεδα ρύπων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Ο ακριβής τρόπος που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή και να έχουν κυτταροτοξική δράση στον εγκέφαλο. Οι προκαλούμενες αλλοιώσεις παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με τις αλλοιώσεις που συμβαίνουν στις ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Biology» και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πανεπιστημίων και ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ, τη Δανία και τη Σουηδία. Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα 151 εκατ. κατοίκων των ΗΠΑ και 1,4 εκατ. ασθενών στη Δανία.

Φωτό: Foto-RaBe/Pixabay