Διαδικτυκό μάθημα για την ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων

0

To Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis και η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δρ. Τζελίνα Χαρλαύτη παρουσιάζουν νέο e-course, το οποίο αφορά την ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, με κέντρο τον Πειραιά.

Το μάθημα με τίτλο “Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 1: Ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος-21ος αιώνας” μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφέρομενοι μέσω του υπολογιστή τους -εντελώς δωρεάν- από τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 6 εβδομάδες και απαιτεί συνολικά 30 ώρες μελέτης- προετοιμασίας και παρακολούθησης.

Σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Mathesis εντελώς δωρεάν, μέχρι και την συμμετοχή στην τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα, πάραυτα ζητείται ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια οι συμμετέχοντες έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για το μάθημα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περιγραφή του Μαθήματος

Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, θέση που κρατάει εδώ και 50 χρόνια. Η εξαιρετική επιτυχία των Ελλήνων στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές των νεότερων χρόνων εντοπίζεται στον 18ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων από τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους μετατράπηκαν στους κύριους μεταφορείς των ευρωπαϊκών θαλασσών τον 19ο αιώνα. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα ανέπτυξαν τον μεγαλύτερο παγκόσμιο στόλο και τους ισχυρότερους εφοπλιστικούς ομίλους πλέοντας σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. Η ναυτιλία αποτέλεσε και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισροής εισοδήματος στη χώρα από το 1830 μέχρι σήμερα. Το μάθημα εξετάζει δύο κεντρικά ερωτήματα: Γιατί μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, μεγαλύτερο από εκείνο της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ιαπωνίας; Και ποια η σχέση της μεγάλης και διεθνούς ναυτιλίας των Ελλήνων με το ελληνικό κράτος;

To Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 —με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του Στέφανου Τραχανά— ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.