Όμιλος Τσάκου: Τιμητικές εκδηλώσεις στη Χίο

0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους επισήμων προσκεκλημένων και των αρχών της Χίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, στον αίθριο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», εκδήλωση προς τιμήν των Ακαδημαϊκών Καθηγητών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή και Δρ. Κωνσταντίνου Συνολάκη.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος και πρώην Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Ευθύμιος Ηλ. Μητρόπουλος, στην προσφώνηση του εξήρε το έργο του Δρ. Κριμιζή, κάνοντας μνεία στο παγκοσμίως γνωστό του έργο στον τομέα της Αστροφυσικής δίνοντας έμφαση στις αρχές που χαρακτηρίζουν το έργο του και συγκροτούν την επιστημονική και προσωπική του φιλοσοφία: Την Αξιολόγηση, την Αξιοκρατία και την Αριστεία.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Στράτος Παπαδημητρίου, Μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος, παρουσίασε το έργο του Καθ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παρευρέθει στην εκδήλωση. Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε εκτενή αναφορά στην επιστημονική διαδρομή του τιμώμενου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των φυσικών καταστροφών.

Στη συνέχεια, προσεφέρθησαν αναμνηστικά δώρα στους τιμώμενους και ακολούθησε επίσημο δείπνο.

Την ίδια μέρα είχε προηγηθεί η ομιλία του Δρ. Κριμιζή στους μαθητές του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Ναυτικού Λυκείου του νησιού (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών «ΤΕΕΝΣ») και μαθητών άλλων σχολείων του Νησιού, καθώς και σε πλήθος Χιωτών στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Λυκείου, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους νέους χώρους του Εργαστηρίου Μηχανολογίας.

Ο Δρ. Κριμιζής στην ομιλία του που επικεντρώθηκε στη μόρφωση των νέων στις διάφορες επιστήμες, τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα πραγματοποίησε θαύματα στον τομέα της Ναυτιλίας που πάντα προϋπέθετε καλή γνώση του ουρανού και των άστρων. Υπογράμμισε ότι είναι προϋπόθεση για την επιτυχία σε κάθε τομέα, η επιθυμία των νέων για αριστεία και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Πολιτεία και οι Κρατικοί Φορείς πρέπει να την επικουρούν.

Όσον αφορά στο Ναυτικό Λύκειο «ΤΕΕΝΣ» επισήμανε το επίπεδο της γενικής παιδείας που παρέχει, πέραν της ναυτικής τέχνης, με την οποία η Χίος μεγαλούργησε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πνεύμα αυτό πρέπει να περάσει σε γενικότερο επίπεδο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο και τις ευχές του Δρ. Κριμιζή προς μαθητές και γονείς για μια καλή σχολική χρονιά.

Την επομένη ημέρα, Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία των Ιδρυτών Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου και κ. Νίκου Π. Τσάκου, του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος και εκλεκτών προσκεκλημένων: της Πρέσβεως της Κίνας Α.Ε. κας. Zhang Qiyue, του Πρέσβη της Ουρουγουάης Α.Ε. κ. Enrique Loedel και της συζύγου του, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη, της Πρόεδρου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κας. Φαλής Βογιατζάκη, του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Δρ. Σταμάτη Κριμιζή και των πρώην υπουργών κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και κ. Γεωργίου Ανωμερίτη πραγματοποιήθηκε στα Καρδάμυλα Χίου αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς του “Σπιτιού της Μαρίας” που συμπληρώνει 7 χρόνια λειτουργίας.

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Μάρκος και παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Π. Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρμαντζης, ο Ταξίαρχος της 96ΑΔΤΕ κ. Στ. Παπασταθόπουλος, η Εισαγγελέας Χίου Κα. Σ. Σταυράτη, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου κ. Ευστάθιος Μερκούρης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υπηρεσίας Χίου κ. Δ. Αυγερινός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Ι. Βουράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Καλογεράκης, η Προϊσταμένη της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Χίου κα. Ε. Βλυσίδου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Κ. Ζωάνος,  τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, επίλεκτα μέλη της Χιακής κοινωνίας, πολλοί κάτοικοι των Καρδαμύλων, οι γονείς των μαθητών της Στέγης, πολλοί ναυτικοί του Ομίλου με τις οικογένειες τους και οι μαθητές του Ναυτικού Λυκείου «ΤΕΕΝΣ».

Στην έναρξη της φετινής χρονιάς παρευρέθησαν και φιλοξενήθηκαν σπουδαστές του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» της Ουρουγουάης, συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Ιδρύματος, κα. Μαργαρίτα Λαρριέρα, και οι οποίοι με σταθμό την Χίο ολοκλήρωσαν την καθιερωμένη ετήσια εκδρομή τους στην χώρα μας.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν έπαινοι προς τους μαθητές του «Σπιτιού της Μαρίας» για την επιτυχία τους στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Ο κ. Νίκος Π. Τσάκος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και συγχαίροντας τους απόφοιτους μαθητές, εξεδήλωσε την επιθυμία να γίνει το Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων – του οποίου απόφοιτος είναι και ο πατέρας του Καπτ. Π. Ν. Τσάκος – το πρώτο πρότυπο Γυμνάσιο στο Αιγαίο, ένας υψηλός στόχος ο οποίος μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, κάνοντας υπερήφανους άπαντες στη Χίο και στα Καρδάμυλα.