26 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

0

Μητέρα, σύζυγος ή κόρη ναυτικού, συνήθισε να περιμένει την επιστροφή του, σε ένα περιθώριο πολλές φορές μοναξιάς. Οι εποχές αλλάζουν, ο διαχωρισμός ανδρικό-γυναικείο επάγγελμα καταργήθηκε, τα κοινωνικά στερεότυπα εξαλείφθησαν και η γυναίκα μπήκε δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι η «Ενδυνάμωση της Γυναίκας στη Ναυτιλιακή Κοινότητα». Είναι ένα μήνυμα που στοχεύει στην παρακίνηση όλο και περισσότερων γυναικών να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν ισότιμες συνθήκες εργασίας και ευκαιρίες ανέλιξης σε έναν χώρο παραδοσιακά «ανδροκρατούμενο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, Kitack Lim, στο μήνυμά του αναφέρει: «Το φετινό μότο δεν είναι μόνο μια ιδέα ή μια έννοια. Αποτελεί αναγκαιότητα, η οποία προϋποθέτει δυναμική δράση που θα καταρρίψει βαθιά ριζωμένους δομικούς, θεσμικούς και πολιτισμικούς φραγμούς. Η Ναυτιλία υπήρξε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία και το ίδιο ισχύει για πολλά από τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν. Ωστόσο, αυτό αλλάζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας για πάνω από 30 χρόνια, μέσω μιας εξαιρετικά επιτυχημένης καμπάνιας, απευθύνεται στις γυναίκες και τις καλεί να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

Ας κάνουμε τη φετινή χρονιά, μια χρονιά δράσης, μια χρονιά που θα σπάσει τους φραγμούς και θα υποδεχθεί τις γυναίκες στην μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια.

Φωτό: Beautiful-Moments/Pixabay

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά