Καπτ. Ευστάθιος Ρωμαίος: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μεγάλη ευθύνη

0

H Isalos.net συναντά τον καπτ. Ευστάθιο Ρωμαίο, πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Olympia” της Celestyal Cruises.
 

Τί σας ώθησε να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα;

Ακολούθησα το ναυτικό επάγγελμα καθαρά από αγάπη προς την θάλασσα, χωρίς να προέρχομαι από κάποια ναυτική οικογένεια. Θυμάμαι από μικρός, από δέκα χρονών, να κάνω ιστιοπλοΐα και αργότερα βρέθηκα να σπουδάζω στην ΑΕΝ Κύμης.

Υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα που χρειάζεται να έχει κάποιος προκειμένου να γίνει ένας επιτυχημένος πλοίαρχος;

Με τις σημερινές συνθήκες πρώτα είναι η αγάπη προς το επάγγελμα και σαφώς η γνώση. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζουν οι τεχνικές δεξιότητες, όπως και τα soft skills αλλά και το διοικητικό κομμάτι.

3

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο ή νέα που θα ήθελε να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;

Εάν τους αρέσει και έχουν αγάπη για την θάλασσα, τότε θα τους το σύστηνα ανεπιφύλακτα το ναυτικό επάγγελμα. Άλλωστε, είναι ένα από τα επαγγέλματα σήμερα που έχει ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές.

Με ποιά κριτήρια επιλέξατε να εργαστείτε στην Celestyal Cruises;

Για πολλά χρόνια εργαζόμουν σε εταιρείες κρουαζιέρας, αλλά εδώ και 11 χρόνια πλοιαρχώ στην Celestyal Cruises γεγονός που αποδεικνύει και την ικανοποίησή μου να εργάζομαι στη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς υπάρχει μία συνεργασία αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.

DSC00177

Ποιές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες έχει η πλοιαρχία ενός κρουαζιερόπλοιου σε σχέση με ένα πλοίο της εμπορικής ναυτιλίας;

Έχω ασχοληθεί γύρω στα 13 χρόνια ως αρχιπλοίαρχος στα τσιμέντα Χαλκίδος, στο γραφείο όπου ήμουν υπεύθυνος για την λειτουργία των φορτηγών πλοίων της εταιρείας. Δεν έχει καμία σχέση το φορτηγό πλοίο με το επιβατηγό. Το φορτηγό είναι -μπορώ να πω- πιο άνετο για τον πλοίαρχο. Από την άλλη, στο επιβατηγό πλοίο πραγματοποιούνται πολλές προσεγγίσεις σε λιμάνια για την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, οπότε πρέπει να είσαι συνεχώς stand-by. Βέβαια, και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη η προστασία της ανθρώπινης ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα διαφοροποιήσει τις συνθήκες εργασίας εν πλω;

Η τεχνολογία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο βοήθημα στον πλοίαρχο και γενικά στους αξιωματικούς. Ωστόσο η προσωπική μου γνώμη είναι ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ελαττώνεται η ναυτοσύνη που μας ξεχωρίζει ειδικά εμάς τους Έλληνες. Γιατί έχουμε αρχίσει πλέον και μπαίνουμε σε μία διαδικασία πως ό,τι λέει το computer, αυτό ακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η τεχνολογία βοηθάει αλλά πρέπει ίσως να βρούμε τη χρυσή τομή στη μονοσήμαντη χρήση της.

Φωτό: Isalos.net/Nαυτικά Χρονικά