ICS Professional Programme: Διακεκριμένες απόφοιτοι μιλούν για τη σταδιοδρομία τους

0

H Isalos.net συνομιλεί με τις φοιτήτριες του ICS Professional Maritime Programme στο ICS Greek Branch, Κωσταντίνα Νικολάου και Μαριάννα Ξιφαρά για τους λόγους που τις ώθησαν να ακολουθήσουν τις εν λόγω σπουδές, τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος καθώς και τα εφόδια που θεωρούν ότι θα τους προσφέρει σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Για ποιους λόγους επιλέξατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Κωσταντίνα Νικολάου: Ούσα εργαζόμενη στον κλάδο της Ναυτιλίας κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα ήταν να ακολουθήσω μία καριέρα συνδεδεμένη με την εμπορική φύση του κλάδου. Το ICS Professional Maritime Programme παρέχει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα να αποκτήσει κανείς μέσα από ένα διεθνές αναγνωρισμένο ίδρυμα, τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις ώστε να εξελιχθεί. Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια με βοήθησαν να καταλάβω πώς ακριβώς δουλεύει αυτό το σύστημα. Το ICS Professional Maritime Programme δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες, οι οποίοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με την αγορά και έχουν ενεργή παρουσία σε αυτήν. Οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ο καθένας στο δικό του μοναδικό κομμάτι του κλάδου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζεται άμεσα και αληθινά η αγορά, γεγονός που κρίνεται υψίστης σημασίας για έναν νέο επαγγελματία ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ναυτιλίας.

Μαριάννα Ξιφαρά: Καθώς ολοκλήρωνα τις ναυτιλιακές μου σπουδές, δεν ήμουν καθόλου σίγουρη για το ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο μου βήμα. Ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα για τη δομή των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, να μοιραστώ ιδέες και απόψεις με ανθρώπους της αγοράς, ώστε να μπορέσω να καταλήξω στην κατεύθυνση που θα έπαιρνα όταν πλέον θα αποφοιτούσα και θα τελείωνα και την πρακτική μου πάνω στο τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης.

Κατά την άποψή σας, ποιά νομίζετε πως είναι τα σημαντικότερα εφόδια που σας προσέφερε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Κωσταντίνα Νικολάου: Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Institute of Chartered Shipbrokers είχα τη δυνατότητα να βελτιώσω το επίπεδο της δουλειάς μου και να μάθω πως πραγματικά λειτουργεί το commercial τμήμα της ναυτιλίας. Διδάχθηκα τη σημασία της ηθικότητας που πρέπει να κατέχει ένας επαγγελματίας, την αξία του οποίου κατάλαβα εκ των υστέρων δουλεύοντας ως shipbroker. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το motto του ΙCS, “Our word our bond” έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων των σπουδαστών και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα που μπορεί να κατέχει ένας επαγγελματίας στο χώρο της ναυτιλίας.

Μαριάννα Ξιφαρά: Μέσω αυτού του προγράμματος κατάφερα να πάρω πολλά και σημαντικά εφόδια. Από την πρακτική πλευρά, οι πληροφορίες, οι πηγές καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του προγράμματος. Επιπλέον, έμαθα πώς να επικοινωνώ καλύτερα μέσα σε μία ομάδα, να χτίζω σχέσεις με τους γύρω μου και να διευρύνω το δίκτυο μου μέσα από τις διαδραστικές διαλέξεις και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά. Τέλος, το ICS με βοήθησε να συνειδητοποιήσω το πάθος μου για τη ναυτιλία και την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσω, το οποίο είναι το σημαντικότερο εφόδιο που μπορεί να σου προσφέρει μια επαγγελματική πιστοποίηση.

Ποια πιστεύετε είναι τα κριτήρια εκείνα με τα οποία θα έπρεπε ένας υποψήφιος να επιλέξει το κατάλληλο -γι’ αυτόν- πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών;

Κωσταντίνα Νικολάου: Η ναυτιλία, ως κλάδος ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά της. Οι ειδικεύσεις που μπορεί να αποκτήσει κανείς σε μικρά κομμάτια του χώρου είναι αμέτρητα – από το chartering στο operation και από το technical στο accounting και finance. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξειδικευμένοι ο καθένας στο μικρό του κομμάτι, επιτυγχάνουν τον στόχο. Πιστεύω πως πριν δεσμευτεί ένας υποψήφιος σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να έχει δοκιμάσει ένα μικρό μέρος των διάφορων ευκαιριών που δίνει ο κλάδος και το πιο βασικό να ξέρει τι είναι αυτό που του αρέσει. Άλλωστε, οι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες είναι εκείνοι που αγαπούν τη δουλειά την οποία έχουν επιλέξει.

Μαριάννα Ξιφαρά: Αναμφισβήτητα πιστεύω πώς ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για να επιλέξει κανείς το κατάλληλο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι η άμεση σύνδεση του προγράμματος με την αγορά στην οποία ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί ο υποψήφιος. Στις ημέρες μας, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά σκληρός και υψηλός καθιστώντας έτσι τους υποψηφίους με εργασιακή εμπειρία ή ένα πορτοφόλιο από απτά έργα, δραστηριότητες, projects καθώς και συμμετοχές σε αντίστοιχες επαγγλεματικές πιστοποιήσεις να είναι οι πιο πιθανοί στο να επιτύχουν κατά τη διάρκεια των συντενεύξεων από τους εργοδότες και τους υπεθύνους ανθρώπινου δυναμικού.

Κατά την γνώμη σας ποια θεωρείτε πως είναι η ιδανική ηλικία για την παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος/ επαγγελματικής πιστοποίησης και για ποιόν λόγο;

Κωσταντίνα Νικολάου: Έχοντας πλέον ολοκληρώσει το ICS Professional Maritime Programme, μπορώ να βεβαιώσω με σιγουριά πως η γνώση που απέκτησα ήταν καθοριστική για την επαγγελματική μου εξέλιξη. Φυσικά η εργασιακή μου εμπειρία στο χώρο, με βοήθησε να συνδέσω την ακαδημαϊκή γνώση με την εμπειρία που είχα αποκτήσει δουλεύοντας. Η συμβουλή που θα έδινα, λοιπόν, θα ήταν πρώτα ένας νέος επαγγελματίας να αποκτήσει απτή εμπειρία μέσα από περιστατικά και συμβάντα που έχει χειριστεί ο ίδιος, ώστε να είναι σε θέση πράγματι να αποκτήσει γνώση και εξειδίκευση.

Μαριάννα Ξιφαρά: Κατά την άποψη μου, δε θα πρέπει να υπάρχει ηλικιακό όριο ή σωστή ηλικία ως πυξίδα ώστε κάποιος να αποφασίσει πότε θα συμμετάσχει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Παρόλα αυτά πιστεύω πώς είναι αναμσφιβήτητα σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν πρακτικές σε εταιρείες και να συμμετέχουν σε projects ή διαγωνισμούς πριν πάρουν την απόφαση για το πρόγραμμα, ώστε να νιώθουν περισσότερη σιγουριά πως αυτό το πρόγραμμα θα είναι κοντά στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε να παρακολουθήσετε το ICS Professional Maritime Programme;

Κωσταντίνα Νικολάου: Αφού ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές και ενώ παράλληλα ήδη εργαζόμουν στον τομέα της ναυτιλίας, αποφάσισα πως έπρεπε να κάνω το επόμενο βήμα στην ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία. Καθώς γνώριζα πως ήθελα να επικεντρωθώ στο εμπορικό κομμάτι της ναυτιλίας, πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το ICS Professional Maritime Programme, το οποίο και μου προσέφερε την γνώση στην επαγγελματική ειδικότητα που αναζητούσα μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό. Η ευκαιρία του να διδαχθώ από έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν την γνώση και εμπειρία τους με τη νέα γενιά ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην απόφασή μου να παρακολουθήσω το ICS Professional Maritime Programme.

Μαριάννα Ξιφαρά: Ο πρώτος λόγος είναι το σπουδαίο εύρος διαλέξεων και μαθημάτων που προσφέρει το ICS. Είμαι κάτοχος προπτυχιακού Ναυτιλιακών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, οπότε όταν επέλεξα το ICS, κύριο μέλημά μου ήταν να εντρυφήσω και στην πιο πρακτική πλευρά της αγοράς, καθώς το Πανεπιστήμιο εστιάζει κυρίως στη θεωρία, η οποία αδιαμφισβήτητα είναι εξίσου σημαντική. Μέσω της ναυτιλιακής αυτής πιστοποιήσης, είχα την ευκαιρία να καταλάβω ευρέως διαδεδομένες έννοεις όπως το chartering, οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα προτόυ γίνει η αγοραπωλησία του πλοίου καθώς και να επισκεφτώ πλοία ώστε να μπορέσω να έχω την εμπειρία της φορτοεκφόρτωσης του πλοίου. Ο δεύτερος και εξαιρετικής σημασίας επίσης λόγος έχει να κάνει με την ευκαιρία που σου δίνεται να διευρύνεις αλλά και να χτίσεις μόνος σου το ναυτιλιακό σου δίκτυο, γνωρίζοντας ανθρώπους από όλα τα τμήματα των ναυτιλιακών αλλά και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τέλος, στο ICS μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τις ικανότητες μου στην αγγλική γλώσσα, μέσα από τις διαλέξεις και τις εξετάσεις στα αγγλικά καθώς και τις υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές του προγράμματος στο σύνολο του, προετοιμάζοντας με κατά αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσω με μεγαλύτερη ευχέρεια την αγγλική γλώσσα στην διεθνή επαγγελματική μου πορεία.

H Κωνσταντίνα Νικολάου, MICS είναι Tanker Shipbroker στην Oceanus Tankers και απόφοιτη του ICS Professional Maritime Programme 2017-2018, ενώ η Μαριάννα Ξιφαρά, MICS, LLM, είναι Dry Bulk Commercial Operations στην AM Nomikos & Son (UK) Ltd και απόφοιτη του ICS Professional Maritime Programme 2016-2017.