Τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια για το 2019

0

Δημοσιεύθηκε η διεθνής λίστα κατάταξης πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS) για το 2019, η οποία περιλαμβάνει τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Τις πρώτες 4 θέσεις της λίστας QS, καθώς και την πλειονότητα των θέσεων, καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν 4 εκπαιδευτικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου, 3 εκ των οποίων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στην Ελβετία.

Τα κριτήρια κατάταξης είναι, σύμφωνα με την QS, η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα και η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Αναλυτικά τη λίστα των πανεπιστημίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

10. UCL, UK
Ιδρύθηκε το 1826 με έδρα το Λονδίνο. Αποτελεί το αρχαιότερο κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το πρώτο βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που δεν διαχώριζε τους φοιτητές με βάση το φύλο τους ή τη θρησκεία τους. Ανάμεσα στους απόφοιτους περιλαμβάνονται οι Gandhi και Alexander Graham Bell.

9. University of Chicago, USA
Ιδρύθηκε το 1890 με έδρα το Σικάγο. Με το Πανεπιστήμιο συνδέονται 89 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Θεωρείται από πολλούς ως μια από της “σχολές – κέντρα” ανάπτυξης της οικονομικής θεωρίας. Διάσημοι απόφοιτοί του είναι ο ιδρυτής της Oracle Corporation Larry Ellison και οι οικονομολόγοι Milton Friedman και George Joseph Stigler.

8. Imperial College, UK
Ιδρύθηκε το 1907 από τη σύζευξη τριών άλλων πανεπιστημίων με έδρα το Λονδίνο με ισχυρή φήμη στους κλάδους θετικών επιστημών, υγείας και τεχνολογιών. 14 νομπελίστες αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο με διασημότερο τον Alexander Fleming.

7. ETH, Zurich
Ιδρύθηκε το 1854 από την Ελβετική Συνομοσπονδία, όπως είναι η επίσημη ονομασία της Ελβετίας, και είναι ιδιαιτέρως φημισμένο για τις θετικές επιστήμες και τα πολυτεχνικά τμήματά του. Έχουν τιμηθεί με Νόμπελ 20 απόφοιτοί του μέχρι σήμερα με διασημότερο τον Albert Einstein. Μεταπτυχιακός απόφοιτος του πανεπιστημίου ήταν ο Έλληνας Ιωάννης Αργύρης, που υπήρξε διευθυντής του Ινστιτούτου Στατικής και Δυναμικής Αεροδυναμικών Κατασκευών στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.

6. Cambridge University, UK
Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε το 1209 και είναι το Πανεπιστήμιο στο οποίο παραδοσιακά φοιτήσαν τα μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας. Στις πάνω από 100 βιβλιοθήκες του έχει περισσότερα από 15 εκατομμύρια βιβλία. Απόφοιτοί του είναι, μεταξύ άλλων, ο Νεύτωνας και ο John Keynes.

5. University of Oxford, UK
Το έτος ίδρυσης του Πανεπιστημίου υπολογίζεται στις αρχές του 11ου αιώνα. Πολλοί πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως η Margaret Thatcher, ο Tony Blair, και ο David Cameron. Άλλοι διάσημοι απόφοιτοι είναι ο Stephen Hawking, η Ίντιρα Γκάντι και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

4. California Institute of Technology, USA
Ιδρύθηκε το 1891 και έχει συνδέσει το όνομά του με 34 κατόχους Νόμπελ. Διάσημος απόφοιτος του είναι o Donald Ervin Knuth, ο οποίος και θεωρείται πατέρας της ανάλυσης αλγορίθμων.

3. Harvard University, USA
Ιδρύθηκε το 1636, γεγονός που το κατατάσσει ως το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. και μέλος του Ivy League. Έχουν αποφοιτήσει από αυτό οι περισσότεροι νομπελίστες. Διασημότεροι απόφοιτοί του είναι ο Barack Obama, ο Mark Zuckerberg, ο Billy Gates και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2. Stanford University, USA
Ιδρύθηκε το 1891 και βρίσκεται κοντά στη Silicon Valley. Έχει συνδέσει το όνομά του με 21 κατόχους Νόμπελ. Απόφοιτοί του είναι οι Sergey Brin και Larry Page ιδρυτές της Google και οι David Filo και Jerry Yang ιδρυτές της Yahoo.

1. MIT, USA
Ιδρύθηκε το 1861. Αν το MIT αποτελούσε οικονομία (με υπολογισμό του κύκλου εργασιών ως άθροισμα των εταιριών που έχουν ιδρυθεί από απόφοιτους και καθηγητές του) θα ήταν 7η παγκοσμίως. Συνδέεται με 85 νομπελίστες, απόφοιτοί του είναι ο Μάριο Ντράγκι και ο Buzz Aldrin, ένας από τους δύο ανθρώπος που πάτησαν πρώτη φορά στο φεγγάρι. Εν ενεργεία καθηγητής του είναι ο Έλληνας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.