Πώς διαμορφώνεται η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας

0

Του Θεόδωρου Κόντε, Προέδρου της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας

Η αγορά κρουαζιέρας παγκοσμίως αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξεως περίπου 6-7% ετησίως.

Οι νέοι προορισμοί συνεχώς αυξάνονται, για να ικανοποιήσουν τους repeaters επιβάτες, που επίσης αυξάνονται συνεχώς. Αυτό, βέβαια, σημαίνει επιπρόσθετες υποδομές, που θα υποδεχτούν τα πλοία και τους τουρίστες.

Η αυξητική τάση προέρχεται κυρίως από τη μεγέθυνση των πλοίων, φτάνοντας σε χωρητικότητα μέχρι και 6.000 επιβάτες και 2.800 μέλη πληρώματος.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εταιρειών οδηγεί προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των μονάδων, ώστε αυτές να προσφέρουν τις βέλτιστες ανέσεις και υπηρεσίες στο πλοίο, αλλά και να εφαρμόσουν το economy of scale και να γίνουν οι τιμές πιο προσιτές στους τουρίστες.

Μια μεγάλη αγορά που αναπτύχθηκε εσχάτως είναι η ασιατική αγορά και οι ασιατικοί προορισμοί, με μεγάλο αριθμό νεότευκτων megaships ιδιαίτερων προδιαγραφών να έχουν οδηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με Ασιάτες επιβάτες αλλά και τουρίστες. Ο συνολικός αριθμός κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως ανέρχεται σε περίπου 430 πλοία. Υπό κατασκευή από παραγγελίες πλοίων είναι περίπου 105, με τα 35 εξ αυτών να είναι μικρά/μεσαίου μεγέθους Luxury Cruisers και τα περισσότερα για ειδικούς προορισμούς (π.χ. Αρκτική, Ανταρκτική) ‒ τα γνωστά ως expeditions πλοία, μεγάλης αξίας και χωρητικότητας 150-300 επιβατών.

Οι προβλέψεις για την ασιατική αγορά δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Η Μεσόγειος είναι μια αγορά συνεχώς αναπτυσσόμενη, με την περίοδο να επεκτείνεται.

Η Βόρεια Ευρώπη επίσης αναπτύσσεται συνεχώς, αλλά ο περιορισμός περιόδου αναγκάζει τα πλοία να αλλάζουν προορισμό τον χειμώνα.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πλέον ενδιαφέρουσα περιοχή λόγω ιστορίας και ελκυστικών προορισμών. Τα γεωπολιτικά γεγονότα, βέβαια, δημιουργούν προβληματισμούς στους operators, προκειμένου να αυξήσουν τους προορισμούς στην περιοχή.

Η Ελλάδα είναι η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα της περιοχής με την τεράστια ακτογραμμή και την πολυνησιακή διαμόρφωση, με 42 λιμάνια κρουαζιέρας και με προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω λόγω νέων προορισμών.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ξαναπάρει μεγάλο τμήμα στους δικούς της λιμένες, συμπεριλαμβανομένου του homeporting, εφαρμόζοντας μια επιχειρηματική πολιτική, καθώς και να ανταγωνιστεί την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και υπηρεσιών, με τις υποδομές που διαθέτει.

Απόσπασμα από τo άρθρο του Θεόδωρου Κόντε, με τίτλο «Πώς διαμορφώνεται η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας », Ναυτικά Χρονικά, Μάιος 2019, σ. 88
&nsbp;