Οι χώρες με τα ανταγωνιστικότερα liner λιμάνια

0

Η UNCTAD παρουσίασε τον δείκτη Liner Shipping Connectivity για το 2019, μέσω του οποίου επιχειρείται η παρουσίαση της θέσης της κάθε χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο της liner ναυτιλίας. Επίσης, ο εν λόγω δείκτης συνδέεται στενά με τα κόστη μεταφοράς και την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας.

Όπως και πέρυσι έτσι κι εφέτος η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση με τον υψηλότερο δείκτη Liner Shipping Connectivity, ο οποίος εμφανίζεται αυξημένος κατά 51% από το 2006 έως σήμερα, φτάνοντας φέτος το 151,9.

Δεύτερη στην σειρά βρίσκεται η Σιγκαπούρη με δείκτη 108,08 και τρίτη η Ν. Κορέα με δείκτη 105,11.

Έχει ενδιαφέρον ότι πέντε από τις δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο δείκτη Liner Shipping Connectivity βρίσκονται στην Ασία (Κίνα, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ν. Κορέα), ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν χώρες εκτός Ασίας όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο δείκτη Liner Shipping Connectivity για την περίοδο 2006- 2019.

201907230806225048

Στον αντίποδα, με τον χαμηλότερο δείκτη Liner Shipping Connectivity βρίσκονται μικρά και αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη, όπως το Νησί Νόρφολκ και η Νήσος των Χριστουγέννων, στα οποία οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιούνται μετά δυσκολίας επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά